Ομιλία του Mohamad Al –Ississ, Υπουργού Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας και Αρμόδιου Οικονομικών Υποθέσεων της Ιορδανίας

Ομιλία του Mohamad Al –Ississ, Υπουργού Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας και Αρμόδιου Οικονομικών Υποθέσεων της Ιορδανίας
energia.gr
Τετ, 30 Οκτωβρίου 2019 - 18:32

Ο κ. Mohamad Al –Ississ, Υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας και υπεύθυνος για τις Οικονομικές υποθέσεις Οικονομίας της Ιορδανίας, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη τόνισε πως η ενίσχυση της σχέσης της Ιορδανίας με την Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό των δύο χωρών, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πύλες εισόδου η μια χώρα για την άλλη για τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη η συνεργασία Ευρώπης και αραβικού κόσμου, προκειμένου να ανταποκριθούν από κοινού στις τεράστιες προκλήσεις που απορρέουν από τις αλλαγές στη γεωπολιτική σκηνή, την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση.

Ο κ. Al –Ississ πρόσθεσε πως η Ιορδανία θα παράξει το 20% της συνολικής ετήσιας ενέργειας που χρειάζεται η χώρα από ηλιακή ενέργεια, με στόχο να αυξήσει τον ενεργειακό της σχεδιασμό, καθώς η Ιορδανία είναι μια χώρα που δεν έχει καθόλου φυσικούς πόρους.

Ο κ. Al –Ississ εξήγησε πως εξαιτίας της περιφερειακής αναταραχής, η Ιορδανία προχώρησε σε αλλαγές στην οικονομία της προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στη Συρία και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η Ιορδανία επένδυσε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό και στις υδροπονικές καλλιέργειες.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Al –Ississ, αποτέλεσε στρατηγικό σχεδιασμό της Ιορδανίας η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην παροχή υπηρεσιών και στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, βοηθώντας στη δημιουργία ενός σημαντικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Al –Ississ εξήγησε το πώς η Ιορδανία αντιμετώπισε με ανθρωπιστικό ρόλο το θέμα του προσφυγικού καλοδεχούμενη τους πρόσφυγες, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στην Ιορδανία είναι πρόσφυγας.

«Αναμένουμε η Διεθνής Κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ιορδανία, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της σε αυτό το πολύ σημαντικό και παγκόσμιο ζήτημα» τόνισε ο κ. Al –Ississ.

Κλείνοντας ο κ. Al –Ississ υπογράμμισε πως το οικονομικό μέγεθος της Ιορδανίας δεν αντανακλάται από τη στρατηγική θέση που κατέχει η χώρα, και για αυτό το λόγο χρειάζονται δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.