Οι ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική αγορά ομολόγων και εντόκων γραμματείων συνεχίζονται. Χθες ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 812,5 εκατομμυρίων ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και ενώ οι προσφορές υπερκάλυψαν κατά 2,88 φορές το δημοπρατούμενο ποσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το ύψος των προσφορών ανήλθε στα 1,802 δισ. ευρώ ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ το επιτόκιο ήταν 0,1%. Ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 2,44, ενώ στη σημερινή έφτασε το 2,88. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα οι επενδυτές... πλήρωσαν τη χώρα (αρνητικό επιτόκιο) για να τη δανείσουν για τρεις μήνες. Η απόδοση στην έκδοση τρίμηνων εντόκων διαμο­ρφώ­θηκε στο -0,02%, καθώς  υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Είχε προηγηθεί η άκρως επιτυχή επανέκδοση 10ετους ομολόγου, στην οποία το το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% και όπου οι ποιοτικοί επενδυτές έδωσαν ισχυρό «παρών».