Στη Βουδαπέστη συναντήθηκε χθές ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βίκτορ Ορμπάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ορμπάν και Πούτιν συζήτησαν την επέκταση του σταθμού Paks II, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική Rosatom, καθώς και τις διώξεις των χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και την πιθανή κατασκευή ενός νέου τμήματος του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στην Ουγγαρία.

Εάν κατασκευαστεί, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι συνομιλίες για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διαμετακόμισης με το Κίεβο βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο. Η επίσκεψη περιλαμβάνει επίσης την υπογραφή μιας συμφωνίας ρύθμισης για τα μολυσμένα πετρέλαια,όπως αναφέρει το Reuters. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  ένας από τους στόχους ήταν να συμφωνηθεί ο αγωγός TurkStream. «Ο Πούτιν πρέπει να συμφωνήσει με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον αγωγό», ανέφερε η πηγή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο τόνισε ότι η TurkStream πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλγαρία, διότι αυτό θα ανοίξει μια πρόσθετη διαδρομή παράδοσης στην Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε ρωσικές μεταφορές φυσικού αερίου.