Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τράμπ ανεκοίνωσε θριαμβευτικά την εξόντωση του ηγέτου των ισλαμιστών Αμπού Μπάρκ αλ Μπαγκνταντί, που συνιστά μιαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, χωρίς όμως να σημαίνει και την πλήρη επικράτηση επί του IS. Ήδη εγνώσθη ότι ένας πρώην αξιωματικός του Σαντάμ Χουσεϊν, ο Αμπντουλά Καρντές, φέρεται να αναλαμβάνει τα ηνία της τρομοκρατικής οργανώσεως, γεγονός που για μιαν ακόμη φορά επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις αναλυτών, ότι τα ισλαμικά κινήματα προσομοιάζουν προς Λερναία Ύδρα!

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον Καρντάς, αλλά φέρεται να είχε αναλάβει μια σειρά καθηκόντων από τον αλ Μπαγκνταντί πρίν ο τελευταίος πυροδοτήσει την ζώνη με τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένος στο κρησφύγετο του στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας όπου εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί κοντά στα ίχνη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκαντί, που ήταν ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος στον κόσμο, επί έξι και πλέον χρόνια. Αξιοποιώντας πληροφορίες που προήρχοντο από Κούρδους και Ιρακινούς άνδρες των ειδικών δυνάμεων έφθασαν στην κρυψώνα του, στο χωριό Μπαρίσα, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Μπαγκνταντί κρυβόταν σε ένα τούννελ εντός του οποίου ο ισλαμιστής ηγέτης κατεδιώχθη κρατώντας ως ανθρώπινη  ασπίδα τρία παιδιά, που σκοτώθηκαν μαζί του όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Για να τον πλησιάσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, προσήγγισαν με οκτώ ελικόπτερα, έδωσαν μάχη με τους ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι είχαν λάβει θέσεις για να προστατεύσουν το σημείο στο οποίο εκρύβετο ο ηγέτης τους.

Οι στρατιώτες που μετείχαν στην επιχείρηση κατάφεραν να σώσουν ένδεκα παιδιά τα οποία κρατούντο στο κρησφύγετο, ενώ έβαλαν ό,τι απέμεινε από το σώμα του Μπαγκνταντί σε σφραγισμένες σακκούλες. Η απομάκρυνσις των λειψάνων αποτελεί συνήθη πρακτική που αποσκοπεί στην αποφυγή της δημιουργίας μνημείων από τους οπαδούς των μουσουλμάνων ηγετών.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι η εξόντωση του αλ Μπαγκνταντί  συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον ISIS, που ήλεγχε στην ακμή του τεράστιες εκτάσεις- ίσες με εκείνη της Βρεταννίας- στο Ιράκ και την Συρία. Όμως τόνιζαν ότι «δεν είναι βέβαιο πως μια τέτοια απώλεια που έχει επιπτώσεις σε συμβολικό επίπεδο θα επηρεάσει θεμελιωδώς την επιχειρησιακή κατεύθυνση του IS, που ελέγχεται εδώ και καιρό από σκληραγωγημένους επαγγελματίες. Υπ’αυτή την έννοια ο θάνατός του ενδέχεται μακροπρόθεσμα να έχει ακόμη μικρότερη επίπτωση από εκείνη που είχε στην Αλ Κάιντα η εξόντωσις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Συμφώνως εξ άλλου προς έκθεση του Γενικού Επιθεωρητού του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, το ISIS διαθέτει κάπου 14.000 με 18.000 μέλη που έχουν ορκισθεί πίστη και αφοσίωση στον σκοπό του. Πέρα από αυτούς υπάρχουν πάνω από 30 στρατόπεδα-φυλακές όπου κρατούνται περίπου 11.000 τζιχαντιστές του ISIS και άτομα που ενστερνίζονται την διεστραμμένη ιδεολογία του στην βόρειο Συρία. Σε ένα άλλο στρατόπεδο για εκτοπισμένους, το Αλ Χόλ, διαμένουν κάπου 70.000 άτομα, ανάμεσά τους και χιλιάδες μέλη οικογενειών και τζιχαντιστών. Επισημαίνεται στην έκθεση ότι το ISIS μπορεί να αναβιώσει σε μισό έως έναν χρόνο εάν δεν του ασκείται διαρκής έντονη πίεσις.

(ΕΣΤΙΑ)