Οι έξυπνες δράσεις για το κλίμα δημιουργούν μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα, οδηγούν στην καινοτομία και παρέχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον Ανιρούντα Ντασγκούπτα, Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου 

 

Πόρων (WRI) για τις Αειφόρες Πόλεις η ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φέρει τουλάχιστον 24 τρισεκατομμύρια δολάρια καθαρά οφέλη μόνο στις πόλεις μέχρι το 2050. Οι δηλώσεις Ντασγκούπτα έρχονται την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού και έχει ξεκινήσει μια ετήσια αντίστροφη μέτρηση μέχρι την απόσυρση.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πάντα ενάντια της συμφωνίας που έχει τις υπογραφές σχεδόν όλων των εθνών του κόσμου σε μια αμοιβαία προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Επικαλλούμενος την άδικη, όπως λέει μεταχείριση που επιβάλλει επιβαρύνσεις στους αμερικανούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις η εφαρμογή της συμφωνίας .

Ωστόσο, ο Ντασγκούπτα αμφισβητεί το σκεπτικό αυτό λέγοντας: "Η κυβέρνηση  Trump στηρίζεται στην ξεπερασμένη ιδέα ότι η δράση για το κλίμα είναι δαπανηρή και πονάει θέσεις εργασίας".

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία του Παρισιού κοστίζει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας του και πλήττει 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Όμως, ο Ντασγκούπτα επιβεβαιώνει ότι, αντίθετα, η ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αξίζει τουλάχιστον 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά οφέλη έως το 2050.

"Η εγκατάλειψη της Συμφωνίας των Παρισίων δεν είναι μόνο σκληρή για τις μελλοντικές γενιές παντού αλλά αποτυγχάνει και στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η δράση των ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνει άλλες μεγάλες χώρες να εγκαταλείψουν ή να επιβραδύνουν τα φιλόδοξα σχέδια τους. Ελπίζω όχι ", πρόσθεσε.

Ωστόσο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι απαιτούν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής επικαλούμενος τα 7 εκατομμύρια που διαδήλωσαν παγκοσμίως κατά τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο.

Η αλλαγή του κλίματος όχι μόνο προκαλεί καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών και εποχιακές αλλαγές αλλά επηρεάζει επίσης την καθημερινή ζωή από τα τρόφιμα στα ρούχα, είπε.

Αυτό το κίνημα δημιούργησε μια προσδοκία ότι "οι κυβερνήσεις ανησυχούν τώρα ότι θα λάβουν αντιδράσεις αν δεν καταπολεμήσουν την αλλαγή του κλίματος", εξήγησε.

Η δημόσια στήριξη θα ενθαρρύνει τους ηγέτες του κόσμου να αποκτήσουν την απαραίτητη δύναμη και φιλοδοξία να αναγνωρίσουν την αλλαγή του κλίματος και να οδηγήσουν σε πολιτικές για την καταπολέμησή της.

Συνεπώς, η αλλαγή του κλίματος θα είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα στις εκλογές για το 2020 στις ΗΠΑ από ό, τι οποιαδήποτε άλλη φορά πριν, προειδοποίησε.

"Όλοι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι έχουν μια θέση για την κλιματική αλλαγή. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Trump αγνοεί τι θέλουν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, που πρόκειται να μείνει στη Συμφωνία των Παρισίων", δήλωσε ο Ντασγκούπτα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα καλά νέα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός κρατών, πόλεων και επιχειρήσεων των ΗΠΑ προωθούν την κλιματική δράση που ευθυγραμμίζεται με τη συμφωνία του Παρισιού.

"Μαζί, αυτή η ομάδα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - μεγαλύτερη από την Κίνα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι χωρίς τις προσπάθειες των μεγάλων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν θα ήταν δυνατό να επιτύχουμε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι χώρες αυτές έχουν τη δυνατότητα να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξους στόχους.

"Είναι σαφές ότι οι φιλοδοξίες που ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκούν για να αποκτήσουν έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050", τόνισε, τονίζοντας την ανάγκη για χώρες να δεσμευτούν περισσότερο προς αυτή τη φιλοδοξία.