Η EDF Παρατείνει Έως τις 15 Νοεμβρίου τη Διακοπή Λειτουργίας των 3 Αντιδραστήρων στο Cruas- 'Ανοδος της Τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος

Η EDF Παρατείνει Έως τις 15 Νοεμβρίου τη Διακοπή Λειτουργίας των 3 Αντιδραστήρων στο Cruas- Ανοδος της Τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος
energia.gr
Τρι, 12 Νοεμβρίου 2019 - 19:52

Την παράταση του κλεισίματος των τριών αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας, Cruas, έως τις 15 Νοεμβρίου, αποφάσισε η γαλλική EDF. Η απόφαση ελήφθη αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση των 5.1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθές στην Νοτιοανατολική Γαλλία. Σύμφωνα με τους Reuters, ενεργοποιήθηκε ένας από τους αισθητήρες του εργοστασίου

κατά την διάρκεια του σεισμού στην περιοχή, υποχρεώνοντας την EDF να προχωρήσει άμεσα σε πρόσθετους ελέγχους για τυχόν ζημιές στους αντιδραστήρες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως η παράταση του κλεισίματος επιτρέπει να υπάρξει διαθέσιμος χρόνος προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα συστήματα της μονάδας, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων του εργοστασίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μονάδες θα λειτουργήσουν ασφαλώς όταν θα πρέπει να εκκινήσουν.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ασφαλείας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ASN, ανακοίνωσε χθές πως εποπτεύει την κατάσταση και θα αποφασίσει το πότε θα τεθούν ξανά σε λειτουργία οι αντιδραστήρες. Απότοκο της προσωρινής απόσυρσης των τριών αντιδραστήρων από το σύστημα ήταν η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας κατά 2,700 μεγαβάτ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για παραδόσεις της επομένης ημέρας, κατέγραψαν ιστορικό υψηλό εννεαμήνου, την Τρίτη, εξαιτίας των ανησυχιών για την επάρκεια εφοδιασμού, μετά την απόφαση της EDF να αναστείλει τη λειτουργία των αντιδραστήρων.

Πιο συγκεκριμένα, η day-ahead τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 24.3%, για να ανέλθει στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο εκπρόσωπος του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Γαλλίας (RTE) σχολίασε πως η Γαλλία διαθέτει επάρκή παραγωγική δυνατότητα για να καλύψει τη ζήτηση, παρά την αιφνίδια απόφαση για παύση της λειτουργίας των αντιδραστήρων της εν λόγω μονάδας.