Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 80 με 85 δολ. το βαρέλι, ανακάμπτοντας μετά από το πρόσφατο μαζικό κύμα πωλήσεων, ανέφερε η Citi Research σε σημείωμά της την Τετάρτη, επικαλούμενη παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι καιρικές συνθήκες. Τα θεμελιώδη στοιχεία, ο καιρός, η γεωπολιτική και οι χρηματοοικονομικές ροές θα μπορούσαν συνδυαστικά να δώσουν προσωρινή ανοδική ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Citi

Καθώς επικρατεί διεθνής ανησυχία για ένα πιθανό κύμα επιθέσεων ενάντια στο Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία ανώτερων στελεχών των μαχητών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα, η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται με την ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εξελιχθεί σε ευρύτερο πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,85 δολάρια ή 2,42%, φτάνοντας στα 78,33 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI σημείωσε άνοδο κατά 2,03 $ ή 2,77%, αγγίζοντας τα 75,23 δολάρια το βαρέλι.



Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η πτώση του Brent στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ και το WTI έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς η παγκόσμια χρηματιστηριακή ύφεση επιδεινώθηκε λόγω των ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ μετά από τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, συμπαρασύρθηκαν από το παγκόσμιο sell-off, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ενθάρρυναν τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση.

«Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης των τιμών στα χαμηλά έως τα μέσα της περιοχής των 80 δολαρίων [σσ. 80 με 85 δολ. το βαρέλι] ξανά για το Brent, οπότε θα συνιστούσαμε ξανά την πώληση όσο οι τιμές παραμένουν υψηλές», σημειώνει η Citi. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ως επί το πλείστον απαλλαγεί από τους [γεωπολιτικούς] κινδύνους προς το παρόν, αφήνοντας ίσως μία μικρή πιθανότητα μετάβασης από τη σύγκρουση σε πραγματικές φυσικές διακοπές της ροής πετρελαίου... Ωστόσο, οι λάθος υπολογισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη κλιμάκωση και μετάδοση σε ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει η Citi.               

Πέρα από την ένταση ανάμεσα σε Ιράν και η Ισραήλ, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία για πιθανή άνοδο των τιμών. Η National Oil Corp της Λιβύης κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας την Τετάρτη για το πετρελαϊκό πεδίο Sharara, μια μέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή από το κοίτασμα λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Παράλληλα, η τροπική καταιγίδα Debby έφερε ραγδαία και συνεχή βροχόπτωση στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, μετατοπιζόμενη από την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, απειλώντας την περιοχή με επικίνδυνες πλημμύρες.