ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν Σκοπεύει να Τερματίσει τη Συμμαχία της με τους Σύρους Κούρδους Μαχητές

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν Σκοπεύει να Τερματίσει τη Συμμαχία της με τους Σύρους Κούρδους Μαχητές
energia.gr
Τετ, 13 Νοεμβρίου 2019 - 08:53

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τη συμμαχία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική παράταξη η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), τόνισε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης χθες Τρίτη, ουσιαστικά απορρίπτοντας την απαίτηση της Τουρκίας η Ουάσινγκτον να πάψει να υποστηρίζει τους κούρδους σύρους μαχητές που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τερματίσουμε τη συνεργασία αυτή», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργότερα σήμερα Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα χθες αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφερθεί και στο ζήτημα των 10.000 κρατούμενων, μέλων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία και των οικογένειών τους που ζουν σε γειτονικούς καταυλισμούς και συνιστούν έναν μεγάλο κίνδυνο ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ επανέλαβε θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους Κούρδοι της Συρίας είναι απολύτως ικανοί να αναλάβουν τη φύλαξη αυτών των τζιχαντιστών.

«Δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασφαλή κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα να έχεις 10.000 κρατούμενους και πολλοί από αυτούς να είναι ξένοι μαχητές», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν στις χώρες τους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη του στο Ιράκ και τη Συρία. Ο ιστορικός ηγέτης του, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα. Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν όμως ότι η οργάνωση παραμένει απειλή όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για άλλες χώρες.

Οι σύμμαχοι ανησυχούσαν ότι οι τζιχαντιστές θα δραπέτευαν, επωφελούμενοι από την επίθεση της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής που κρατά χιλιάδες από αυτούς και τις οικογένειές τους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) να φυλάξουν όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης και να διαχειριστούν τον καταυλισμό αλ Χολ», τόνισε χαρακτηριστικά.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)