Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα είναι ο τόπος του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου, καθώς τα σχέδια επέκτασης της αυτοκινητοβιομηχανίας προχωρούν κανονικά. Ο κ.Musk δήλωσε ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει επίσης ένα κέντρο εξέλιξης και σχεδιασμού στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Tesla είπε στο παρελθόν ότι είχε ως στόχο να ξεκινήσει την παραγωγή στην Ευρώπη το 2021. Οι κινήσεις έρχονται καθώς η επιχείρηση, η οποία έχει επίσης επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικό εργοστάσιο, αντιμετωπίζει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κ. Musk έκανε την ανακοίνωση σε τελετή απονομής βραβείων στη Γερμανία την Τρίτη. "Όλοι γνωρίζουν ότι η γερμανική βιομηχανία είναι εξαιρετική και αυτό είναι μέρος του λόγου που εντοπίζουμε το Gigafactory Europe στη Γερμανία", ανέφερε.

Ο κ. Musk είπε ότι η εγκατάσταση θα βρίσκεται κοντά στο νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου και αργότερα έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα παράγει το εργοστάσιο στο Twitter.

Η επικέντρωση της Tesla στη Γερμανία έρχεται εν μέσω αυξανόμενης όρεξης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια, οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, έδειξε η βιομηχανική ανάλυση.

Περίπου 16 μεγάλες εγκαταστάσεις κυψέλης μπαταριών ιόντων λιθίου είναι έτοιμες ή πρόκειται να αρχίσουν να λειτουργούν στην Ευρώπη έως το 2023. Το ευρωπαϊκό σχέδιο της Tesla έρχεται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχωράει επίσης με ένα εργοστάσιο αξίας 2 δισ. δολ. στην Σαγκάη, το εργοστάσιο της οποίας είναι υπό κατασκευή.

Η εταιρεία θέλει να αυξήσει την παραγωγή της στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όπου οι πωλήσεις έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο, η Tesla έχει απώλειες τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και σπάζοντας τις μετοχές της τα τελευταία χρόνια.Η εταιρεία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει ετήσιο κέρδος, αν και κατέγραψε θετικά αποτελέσματα στα τελευταία δύο τρίμηνα του 2018.

Πέρυσι, ο Musk έκανε βήματα για να μειώσει τις δαπάνες, περικόπτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και άλλες δαπάνες.