Mια Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο Εμπόριο θα Διαλύσει τις Ανησυχίες στην Αγορά Πετρελαίου -Αισιοδοξία Αλλά και Σκεπτικισμός στον OPEC

Mια Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο Εμπόριο θα Διαλύσει τις Ανησυχίες στην Αγορά Πετρελαίου -Αισιοδοξία Αλλά και Σκεπτικισμός στον OPEC
energia.gr
Τετ, 13 Νοεμβρίου 2019 - 20:09

Την αισιοδοξία του για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, εξέφρασε χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, ο οποίος τόνισε ότι η επίτευξη τυχόν συμφωνίας θα επιδράσει ευεργετικά στις ενεργειακές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του διεθνούς καρτέλ δήλωσε ότι «αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία «θα απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα από την αγορά πετρελαίου».

Παράλληλα, ο κ. Mπαρκίντο αναφέρθηκε στη συμφωνία περικοπών παραγωγής του ΟPEC, τονίζοντας ότι «είναι νωρίς για να συζητήσουμε την απόφαση που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι χώρες- μέλη και οι σύμμαχοί τους», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πλευρές που συμμετέχουν στη συμφωνία πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες».

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του καρτέλ διευκρίνισε ότι «η διαρκής αβεβαιότητα ενδέχεται να αποτελέσει τον πιο σημαντικό δείκτη για το πόσο ασαφής είναι ο δρόμος για τον ΟPEC», καθώς και ότι «δεν πρέπει να λάβουμε υπόψιν μόνο την παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, συνολικά». «Έχουμε πέντε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, και στις οποίες εξετάζουμε όλα αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρκίντο, ο οποίος τόνισε ότι «δεν εξετάζουμε μόνο την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και άλλους παράγοντες που προκύπτουν και οι οποίοι δεν κινούνται εκτός του πεδίου ελέγχου μας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία της παραγωγής πετρελαίου κατά το επόμενο διάστημα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία, ιδίως για τους παραγωγούς σχιστολιθικού, ότι η επιβράδυνση της παραγωγής μετασχηματίζεται σε μία ραγδαία πτώση», διευκρινίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο».