Η Κατάργηση των ΝΟΜΕ και το Νέο Τοπίο στην Αγορά Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η Κατάργηση των ΝΟΜΕ και το Νέο Τοπίο στην Αγορά Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 20 Νοεμβρίου 2019 - 16:55

Σε φάση πλήρους αναδιάταξης τελεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ΔΕΗ να εκτιμάται πως θα απωλέσει νέο μερίδιο αγοράς στους προσεχείς μήνες και έως τον Ιούνιο του επομένου έτους, από το τρέχον του περίπου 70%, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις και  για τους 24 ανταγωνιστές της στην προμήθεια ρεύματος. Γενεσιουργός αιτία για τη ριζική αλλαγή του τοπίου της αγοράς είναι η κατάργηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Μιλώντας στην ειδική επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε πως οι ποσότητες που έχουν εξασφαλίσει οι ιδιώτες προμηθευτές μέσω των ΝΟΜΕ, αρκούν έως τον επόμενο Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου, και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η Επιχείρηση θα εξακολουθήσει να χάνει μερίδια, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ, το φέρουν στα επίπεδα του 60%, κάτι το οποίο μπορεί να αυξηθεί εφόσον η διοίκησή της εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές στα τιμολόγια.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Θωμάς, η Επιχείρηση έχει απωλέσει, εξαιτίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, περισσότερους από 770 χιλιάδες πελάτες, από το 2017, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στο πλαίσιο των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Εξίσου ραγδαίες και όχι κατ’ ανάγκη θετικές εξελίξεις προμηνύονται και για τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, καθώς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι μικρές εταιρείες του κλάδου θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δίχως την προστασία των ΝΟΜΕ, μιας και θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους και επομένως, θα χάσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ρεύματος. Για τις εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα οι λύσεις θα είναι, είτε η αυτοπαραγωγή, είτε η εξαγορά, και σε ακραίο σενάριο, ο τερματισμός των δραστηριοτήτων τους.

Η μέγγενη στην οποία θα οδηγηθούν επιδεινώνεται καθώς τα εργαλεία που θα τους δοθούν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του target model, με το ΕΧΕ, από τον προσεχή Ιούνιο, ή τον Φεβρουάριο με την εισαγωγή της προθεσμιακής αγοράς, προϋποθέτουν μεγάλη ρευστότητα, κάτι που δεν μοιάζει εφικτό για πολλές από τις ανταγωνίστριες της ΔΕΗ, οι οποίες κατέχουν, σήμερα, το 30% της αγοράς.

Ήδη ορισμένοι από τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς φέρονται να διερευνούν δυνατότητες εξαγορών μικρότερων ανταγωνιστών τους, ενώ κάποιοι από αυτούς το έπραξαν, όπως στην περίπτωση της  Volton που απέκτησε το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΝ, ή της Motor Oil που εξαγόρασε, πέρυσι, την NRG και της Ήρων, που ελέγχει, πλέον, το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της Green.

Όπως δείχνουν οι οιωνοί, εάν δεν υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ανατροπές, στο εγγύς μέλλον, η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα απαρτίζεται από ελάχιστες εταιρείες.