Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Άγκυρα, προκειμένου να δοκιμαστούν τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-400, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις πιέσεις και την αντίθεση του Λευκού Οίκου.

Η αγορά των S-400 επιδείνωσε σημαντικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και η  Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά F-35.

Η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον περασμένο Ιούλιο, όμως δεν είναι ακόμη επιχειρησιακοί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ των S-400.

Η είδηση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική λίρα, η ισοτιμία της οποίας σημείωσε πτώση στις 5,7380 έναντι του δολαρίου, αφού είχε κλείσει την Παρασκευή στις 5,7140. Εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην κατά 30% πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας πέρυσι.

Την περασμένη Πέμπτη, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει «να απαλλαγεί από» το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.