Η Qatar Petroleum ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής LNG του Κατάρ κατά 64%, σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) μέχρι το 2027, από τους 77 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα. Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Ενέργειας κ.Saad Sherida και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Qatar Petroleum Al-Kaabi,

σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, κατά την οποία ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν αποκαλυφθεί νέες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα παραγωγικά στρώματα του Βόρειου Πεδίου επεκτείνονται στο  Qatari στο Ras Laffan, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο έργο παραγωγής LNG στο βόρειο τμήμα του Κατάρ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Al-Kaabi δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, το Qatar Petroleum εργάστηκε επιμελώς για να καθορίσει το βαθμό στον οποίο το Βόρειο Πεδίο εκτείνεται προς τα νοτιοδυτικά, καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής από το βόρειο τμήμα του Κατάρ παράκτιες υπεράκτιες περιοχές. "

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι προσπάθειες αξιολόγησης μας έφεραν καρπούς και ότι έχουμε επιβεβαίωση ότι τα παραγωγικά στρώματα του Βόρειου Πεδίου επεκτείνονται καλά στη γη του Qatari στο Ras Laffan. Μελέτες και δοκιμές επιβεβαίωσαν επίσης την ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από αυτόν τον νέο τομέα του Βόρειου Πεδίου », πρόσθεσε ο υπουργός Al-Kaabi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία αξιολόγηση του North Field (NF-12) διεξήχθη στην ξηρά στη βιομηχανική πόλη Ras Laffan, περίπου 12 χιλιόμετρα από την ακτή και υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκε επίσης ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Βόρειου Πεδίου υπερβαίνουν τα 1760 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, εκτός από τα70 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων με μεγάλες ποσότητες υγραερίου, αιθανίου και ηλίου.

Ο υπουργός Al-Kaabi δήλωσε: "Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία θα έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία φυσικού αερίου του Κατάρ. Αυτά τα αποτελέσματα θα μας επιτρέψουν επίσης να αρχίσουμε αμέσως την απαιτούμενη τεχνική εργασία για δύο πρόσθετα mega-τρένα LNG με συνολική ετήσια χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή LNG του Κατάρ από σήμερα 77 εκατομμύρια τόνους σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2027, αντιπροσωπεύοντας αύξηση περίπου 64%. Θα αυξήσει επίσης τη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων του Κατάρ σε περίπου 6,7 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα."

Ο υπουργός Αριστείας του Al-Kaabi εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εκφράσει για λογαριασμό του καθενός στο Qatar Petroleum τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη προς την Αυτού Εξοχότητα Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, τον Αμίρ του κράτους του Κατάρ, για την ηγεσία του και την καθοδήγησή του και για την ισχυρή και απεριόριστη υποστήριξή του στον ενεργειακό τομέα του Κατάρ.