Η αιολική ενέργεια και η συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος τους, αλλά η φωτοβολταϊκή έχει μειώσει δραστικά το κόστος τους χάρη στην Κίνα. Ετήσιες επενδύσεις άνω των 7 δισεκατομμυρίων θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φωτοβολταϊκής χωρητικότητας της Λατινικής Αμερικής από τα σημερινά 7 gigawatts (GW)

σε περισσότερο από 280 GW έως τα μέσα του αιώνα, αν και η Ασία, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η φωτοβολταϊκή ηλιακή ισχύς θα υπερβεί τα 8.000 GW μέχρι το 2050.

Ετσι η φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας αμέσως μετά την αιολική ενέργεια, που παράγει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ενέργειας, όπως τονίζεται στην έκθεση "Το μέλλον της φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας" που παρουσιάστηκε στο Sun World 2019 στη Λίμα τουΠερού.

Συνολικά, η χωρητικότητα της Global Solar Power θα αυξηθεί από 480 GW το 2018 σε πάνω από 8.000 GW το 2050, αύξηση κατά μέσο όρο σχεδόν κατά 9% ετησίως.
"Η φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή θερμική και η αιολική αντιπροσωπεύουν την αποτελεσματική και έτοιμη λύση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και την ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2", δήλωσε ο Francesco La Camera, Διευθύνων Σύμβουλος της IRENA. "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρακτικές, οικονομικές και ασφαλείς για το κλίμα. Είναι καθοριστικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη, επιτρέποντας την πρόσβαση στην ενέργεια, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την υγεία. "
Ειδικότερα, η ηλιακή ενέργεια θα καταστεί μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας έως το 2050. Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης σε αγορές όπως η Λατινική Αμερική δείχνουν ότι μπορούμε να επεκτείνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε όλες τις χώρες. Είναι δυνατό" τονίζει.
Εάν μάλιστα συνοδεύεται από ισχυρές πολιτικές, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, μπορεί να αποφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη σύμφωνα με τη νέα έκθεση IRENA. Η παγκόσμια ηλιακή βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να απασχολεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα έως το 2050, τέσσερις φορές περισσότερα από τα σημερινά 4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.