Η United Airlines Holdings Inc ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παραγγελία 50 αεροπλάνων Airbus SE A321XLR που θα χρησιμοποιεί για πτήσεις μεταξύ της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έναντι 6,5 δισ. δολαρίων για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Boeing 757-200 του στόλου της.

Τα A321XLR είναι μεγάλης εμβέλειας και πιο αποδοτικά και θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη United της Boeing 757-200 από το 2024, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία του Σικάγου, που πετάει σε πόλεις όπως το Πόρτο, στην Πορτογαλία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη.

Η Boeing η οποία το τρέχον διάστημα εργάζεται για να εξασφαλίσει την επαναφορά στην υπηρεσία των 737 MAX, που καθηλώθηκαν στο έδαφος από τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από δύο τραγικά δυστυχήματα με συνολικά 346 νεκρούς, δεν έχει αυτή τη στιγμή νέο αεροσκάφος για να ανταγωνιστεί την Airbus, ειδικότερα στον προσοδοφόρο τομέα των πτήσεων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, που εξυπηρετεί το A321 XLR.

Ο επικεφαλής λειτουργός της United, Andrew Nocella, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αεροπορική εταιρεία έχει συνεργαστεί στενά με τη Boeing για το ενδεχόμενο να αγοράσει νέα αεροσκάφοι και εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε παραγγελίες αν η αμερικανική εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει με την ανάπτυξη του αεροσκάφους NMA.

"Το νέο αεροσκάφος Airbus A321XLR αποτελεί ιδανικό αντικαταστάτη για τα παλαιότερα, λιγότερο αποδοτικά αεροσκάφη που λειτουργούν σήμερα μεταξύ μερικών από τις πιο ζωτικές πόλεις του διηπειρωτικού μας δικτύου", ανέφερε στη δήλωσή του.

Άλλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι American Airlines Group Inc, JetBlue Airways Corp και Spirit Airlines Inc, συμφώνησαν επίσης για παραγγελίες για αεροσκάφη Airbus A320neo.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του A321XLR είναι ένα 30% χαμηλότερο καύσιμο καυσίμου ανά κάθισμα σε σύγκριση με τα αεροσκάφη της προηγούμενης γενιάς, δήλωσε η United.

Η United έχει παραγγείλει επίσης τα μεγαλύτερα αεριωθούμενα αεροσκάφη A350 αλλά δήλωσε ότι αναβάλλει την παράδοση αυτών των πίδακες μέχρι να χρειαστούν το 2027.