Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι έτοιμο για συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις.

"Αν είναι διατεθειμένοι να θέσουν κατά μέρος τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε, ακόμη και στο επίπεδο των αρχηγών των χωρών 5 + 1", δήλωσε ο Ρουχάνι σε σχόλια που προβλήθηκαν ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.

Ο Ρουχάι ζητά από καιρό την άρση των αμερικανικών κυρώσεων για την επιστροφή του Ιράν στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του αποκαλούμενου P5 + 1 που κατέληξε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία.

"Λέω στο έθνος του Ιράν ότι οποιαδήποτε στιγμή η Αμερική είναι διατεθειμένη να άρει και να βάλει στην άκρη τις λανθασμένες, σκληρές, παράνομες, λανθασμένες, τρομοκρατικές κυρώσεις της, αμέσως οι επικεφαλής των 5 + 1 μπορούν να συναντηθούν και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα", τόνισε ο Ρουχανί.

Η συμφωνία ορόσημο του 2015 έδωσε στο Ιράν ανακούφιση από οικονομικές κυρώσεις σε αντάλλαγμα για να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δώδεκα μήνες μετά από την αποχώρηση των ΗΠΑ, το Ιράν άρχισε να μειώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει βάσει της διεθνούς συμφωνίας..