Το νέο σχέδιο της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα υπάρξουν έργα γεωθερμίας 100MW, ενώ την ίδια ώρα αναλυτές εκτιμούν πως το γεωθερμικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι πολύ μεγαλύτερο. Αναλυτές δε εκτιμούν πως μπορεί η γεωθερμία να καλύψει το 9% των αναγκών της χώρας 

σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο στόχος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) παραμένει ίδιος σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει πως «μολονότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. Στον τομέα της εκμετάλλευσης πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων και προβληματικών αδειοδοτικών διαδικασιών, είτε λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, στερώντας έτσι από το ηλεκτρικό σύστημα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνεχούς και ευέλικτης παραγωγής». Επιπλέον το υπουργείο προβλέπει ότι οι ηλιοθερμικοί σταθμοί και η γεωθερμία το 2030 αναμένεται να έχουν μικρή συμμετοχή της τάξης του 0,5% και 1,1% αντιστοίχως σε επίπεδο συνολικής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.

Πριν λίγες ημέρες ο Kωνσταντίνος Καρύτσας, γεωλόγος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι η γεωθερμία είναι πολύ υψηλή, τρεις με τέσσερις περισσότερες φορές απ' ό,τι είναι τα αιολικά και τα ηλιακά, διότι τα αιολικά δουλεύουν 25% - 30%, το χρόνο, τα ηλιακά ακόμα πιο λίγο {...}, εάν αξιοποιήσουμε το δυναμικό των 400MW, που είναι βεβαιωμένα στην Ελλάδα σημαίνει ότι θα είχαμε 1200MWεγκατεστημένα αιολικών στο αντίστοιχο».

Από την άλλη πλευρά, όμως θα πρέπει να επισημανθεί το υψηλό κόστος που εκτιμά το υπουργείο ότι θα έχουν έργα γεωθερμίας για την επόμενη δεκαετία. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα το κόστος σε ευρώ/kw θα παραμένει μέχρι το 2025 στις 4.400. Αντιστοίχως,  ακόμα μια εναλλακτική πηγή ενέργειας το βιοαέριο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 

Τέλος, το υπουργείο προβλέπει σημαντική ενίσχυση του ρόλου των αντλιών θερμότητας, ειδικά στον τριτογενή τομέα, αυξημένη συμμετοχή των θερμικών ηλιακών συστημάτων και της γεωθερμίας, καθώς και σταθερή συνεισφορά της βιομάζας.