Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, αποτίμησε στο ανώτατο ότιο του εύρους τιμών τις μετοχές που θα διαθέσει, μέσω της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της, όπως αποκάλυψαν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι μετοχές της εταιρείας τιμολογήθηκαν στα 32 ριάλ, ή 8,53 δολάρια, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα 

με το πρακτορείο. Αυτό σημαίνει ότι από τη διαδικασία η Aramco θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 25,6 δισ. δολαρίων και θα υποσκελίσει, κατά πιθανότητα την αντίστοιχη της Alibaba, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ της μεγαλύτερης και πλέον κερδοφόρας εταιρείας στον κόσμο, θα οδηγήσει τη μετοχή της σε διαπραγμάτευση στο εγχώριο χρηματιστήριο, Tadawul και αποτελεί κομβικό συστατικό του σχεδίου με τον τίτλοι "Όραμα 2030", που έχει εκπονήσει ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, πρίγκιπας- διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για τη μεταμόρφωση και διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση της τιμολόγησης θα ακολουθήσει ένα τοπικό roadshow που διήρκεσε μία εβδομάδα και μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν κατά σχεδόν τρεις φορές την προσφορά, καθώς ανήλθαν στα 50,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις τράπεζες - αναδόχους της IPO. Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου.

Η Aramco έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το 0,5% των μετοχών της θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 1% θα διατεθεί σε θεσμικούς, ποσοστό που αναλογεί σε 2 δισ. μετοχές. Στις πρώτες 17 ημέρες της περιόδου του bookbuilding της εταιρείας, ενεγράφησαν προσφορές για 5,9 δισ. μετοχές.

Οι σύμμαχοι του Ριάντ στον Περσικό, δηλαδή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, θα συμμετάσχουν με σημαντικά κεφάλαια στην αρχική δηημόσια προσφορά της Aramco, με την Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιντ και το Αμπού Ντάμπι να επενδύουν 1 δισ. και 1,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα, μολονότι δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημα σχόλια για αυτή την συμμετοχή τους.

Η Samba Capital, εκ των συμβούλων της Aramco, ανέφερε ότι το 10,5% των προσφορών προέρχεται από ξένους επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ως πηγή σαουδαραβικά funds και εταιρείες. Η κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε σε ισχυρές οικογένειες του βασιλείου και Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Η IPO προγραμματιζόταν αρχικώς για το 2018, ωστόσο καθυστέρησε για λόγους προστασίας των εταιρικών δεδομένων, αλλά και περιπλοκότητας της εταιρικής δομής. Η κυβέρνηση του Ριάντ αποσκοπούσε σε μια αποτίμηση της εταιρείας στο επίπεδο των 2 τρισ. δολαρίων, αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τελικώς το ποσό αυτό θα υπερβεί το 1,5 τρισ. δολάρια.