Η Τιμή του Αργού Τραβάει την Ανηφόρα -O OPEC+ Διαφωνεί για το Χρονοδιάγραμμα των Περικοπών

Η Τιμή του Αργού Τραβάει την Ανηφόρα -O OPEC+ Διαφωνεί για το Χρονοδιάγραμμα των Περικοπών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2019 - 19:47

Ο ΟPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή, της τελευταίας δεκαετίας, σε μια απόπειρα να στηρίξουν τις τιμές του αργού, αλλά και για να αποτρέψουν τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών υπερπροσφοράς. Δεν κατάφεραν 

όμως να αποφασίσουν για το εάν οι νέες μειώσεις θα ισχύσουν και το επόμενο έτος. Θετική υπήρξε η αντίδραση των πετρελαϊκών αγορών, αν και είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση, με το Brent, το διεθνές benchmark, να ενισχύεται κατά 1% και να κινείται στην περιοχή των 64 δολαρίων το βαρέλι.

Οι εκπρόσωποι του διεθνούς καρτέλ συναντήθηκαν, σήμερα, στην Βιέννη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, ενώ οι χώρες-μέλη του OPEC θα συναντηθούν και την Παρασκευή, με την Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς εκτός καρτέλ.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε, σε εκδήλωση όπου συμμετείχαν υπουργοί Ενέργειας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ότι η Μόσχα πρότεινε στη συμμαχία OΠΕΚ+, να διευρύνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την υφιστάμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που θα σήμαινε την αφαίρεση ποσοστού ίσου με το 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρότεινε οι μειώσεις να διαρκέσουν έως το πρώτο τρίμηνο του 2020, ήτοι ένα πολύ πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με αυτό που προτείνουν στελέχη του ΟPEC, που ζητούν παράταση έως τον Ιούνιο, ή τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και αύριο, όπου αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση για το πώς θα επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αύξηση της παραγωγή από τις ΗΠΑ, αλλά και από χώρες όπως η Βραζιλία και η Νορβηγία.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της αλλά και για τη στήριξη των τιμών του αργού εν όψει της επικείμενης αρχικής δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco, όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα, το energia.gr.