Βουλγαρική «Παραφωνία» Υπέρ Τουρκίας Παρά τη Στήριξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προς την Ελλάδα για το Μνημόνιο με τη Λιβύη

Βουλγαρική «Παραφωνία» Υπέρ Τουρκίας Παρά τη Στήριξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προς την Ελλάδα για το Μνημόνιο με τη Λιβύη
energia.gr
Παρ, 13 Δεκεμβρίου 2019 - 15:19

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ωστόσο, «παραφωνία» αποτέλεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός,

ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ στηρίζει μεν τους Έλληνες με όλους τους τρόπους, από την άλλη, όμως, πρέπει να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, καθώς, όπως τόνισε, «η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», ενώ απέρριψε κυρώσεις στους εξοπλισμούς, θεωρώντας ότι έτσι η Άγκυρα θα εστρέφετο προς τη Μόσχα.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας".

Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των συμπερασμάτων καταλαμβάνει η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η οποία, όμως, "εξαιρεί" την Πολωνία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων". Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι "στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020".

Επιπλέον, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030".

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται επίσης ότι "η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη".

Αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και οι ηγέτες σημειώνουν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας".

Μπορίσοφ: Πολύ σημαντική η Τουρκία στην περιοχή λόγω μεταναστευτικού

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών να υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία, παρά τη συλλογική καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«...Υπάρχει τώρα ένας τρίτος παίκτης. Έχουμε την Τουρκία. Κι είναι αυτό που εμείς, η ΕΕ, κάναμε. Τώρα έχουμε μηδενική παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη γειτονιά. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες το βράδι. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία [ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό] πρέπει να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στον κόσμο, ουδείς μιλά για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, το αντίθετο, όταν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα [η Τουρκία] είναι μεγάλος παίκτης στη Συρία. Και είπα στους Έλληνες ομολόγους μου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν μόνοι τους τους εαυτούς, επειδή, ναι, τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά η Τουρκία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τώρα στην περιοχή».

Ουσιαστικά, ο Μπόικο Μπορίσοφ διεμήνυσε προς την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους απέναντι στην Άγκυρα, λόγω της σημασίας της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ ισχυρίστηκε πως πιθανές κυρώσεις της Τουρκίας σε θέματα εξοπλισμών θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θα την οδηγούσαν να στραφεί προς τη Μόσχα.