Ο Ερντογάν Ανάβει Πράσινο Φως για την Κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

Ο Ερντογάν Ανάβει Πράσινο Φως για την Κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης
energia.gr
Παρ, 20 Δεκεμβρίου 2019 - 18:09

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έβαλε για άλλη μια φορά στο τραπέζι το θέμα της κατασκευής της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Όπως μεταδόθηκε, χθες, από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που επηρεάζει ενδεχομένως και την ελληνική ναυτιλία.

Το σχέδιο του κ. Ερντογάν προβλέπει ότι η διώρυγα, συνολικού κόστους 10 δισ. δολαρίων, θα έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 60% έως το 2021, ενώ η ολοκλήρωσή της αναμένεται για το 2025.

Καθώς στον Βόσπορο είναι ελεύθερη η διέλευση των εμπορικών πλοίων και η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση, το σχέδιο του Προέδρου της γειτονικής χώρας υποδηλώνει τη βούλησή του να αλλάξει προς το συμφέρον της πατρίδας του, τα πράγματα. 

Βέβαια, οι επιπλοκές που θα επιφέρει η κατασκευή της διώρυγας κάθε άλλο παρά αμελητέοι μπορούν να χαρακτηριστούν. Εάν, για παράδειγμα, περιοριστούν οι πλόες για οικολογικούς λόγους και ένα πλοίο υποχρεωθεί να περιμένει να διέλθει από την Μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο, για διάστημα 15 - 20 ημερών, τούτο σημαίνει ότι θα στραφεί να περάσει από τη νέα διώρυγα. Αυτόματα, θα περάσει στη δικαιοδοσία των τουρκικών αρχών που θα το ελέγξουν, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ. Και ο έλεγχος δεν θα είναι μόνο οικονομικός. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ καθώς και άλλοι συμπατριώτες του, σπεύδουν να αγοράσουν οικόπεδα που γειτνιάζουν με την περιοχή της υπό διάνοιξη διώρυγας, καθώς τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν την οικοδόμηση μιας νέας Πόλης. Πιθανώς τούτο να καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το ποιος θα είναι ο τελικός χρηματοδότης του φιλόδοξου έργου