Νέος Γύρος Επενδύσεων από την Κινεζική State Grid - Εξαγόρασε το 49% της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ομάν

Νέος Γύρος Επενδύσεων από την Κινεζική State Grid - Εξαγόρασε το 49% της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ομάν
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 21 Δεκεμβρίου 2019 - 10:18

H κινεζική State Grid συμφώνησε να αγοράσει το 49% της εταιρείας συμμετοχών που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο του Ομάν, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την ανανεωμένη διάθεση της μεγαλύτερης επιχείρησης κοινής ωφελείας στον κόσμο, για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών για την εξαγορά στοιχείων ενεργητικού στο εξωτερικό.

Η State Grid ανέφερε, σε δήλωσή της, την Δευτέρα, ότι η εξαγορά - μακράν η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής - θα προάγει το φιλόδοξο αν και αμφιλεγόμενο σχέδιο του Πεκίνου για τη δημιουργία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος),  συνολικού ύψους 1 τρισ. Δολαρίων, που προβλέπει την κατασκευή υλοποίηση έργων υποδομής στην Ευρασία και στις παρυφές της Ευρώπης.

Η State Grid που εδρεύει στο Πεκίνο, δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά άριστα πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν ότι η εταιρεία θα καταβάλει περίπου 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το μερίδιο του κρατικού Ομίλου του Ομάν, πιο γνωστός ως Nama. Η State Grid υπήρξε στο παρελθόν ένας από τους πιο επιθετικούς επενδυτές της Κίνας στο εξωτερικό. Το 2016 δαπάνησε συνολικά 8,4 δισ. δολάρια για επτά συμφωνίες εξαγοράς ανά τον πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Εκείνη τη χρονιά συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών της CPFL Energia, μεγαλύτερου διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Βραζιλίας, καθώς και ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών στον ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία λειτουργεί, επίσης, δίκτυα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Αυστραλία. Την περίοδο εκείνη, οι σύμβουλοι του Ομίλου τον θεωρούσαν ως μια μεγάλη εταιρεία χαρτοφυλακίου επενδύσεων, με σχέδια για τον έλεγχο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ανά τον κόσμο. Αλλά από το 2017, πολλές κινεζικές εταιρείες επιβράδυναν τους ρυθμούς εξαγοράς πακέτων μετοχών στο εξωτερικό. Ο αυξημένος έλεγχος σχετικά με τις στρατηγικού χαρακτήρα εξαγορές από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, κατέστησε απείρως πιο δύσκολο το να προβαίνουν σε ανάλογες αγορές εταιρειών στις αναπτυγμένες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2017 -2018, η State Grid επένδυσε λιγότερο από 1,5 δισ. δολάρια σε διεθνείς εξαγορές μεριδίων, ενώ την τελευταία δεκαετία, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει μόλις 50 εκατ. δολάρια στο Ομάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.

Η επένδυση στο Ομάν εντάσσεται στην αναζωπύρωση της επιθυμίας της State Grid για τη σύναψη υπερπόντιων deals, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έχει δαπανήσει περί τα 3,3 δισ. δολάρια, σε πέντε ξεχωριστές επενδύσεις το έτος που λήγει. Η κινεζική επιχείρηση χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Ομάν ως τμήμα της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη. Σύμφωνα με το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, οι κινεζικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει γέφυρες και λιμάνια σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, δηλαδή, υποδομές ζωτικής σημασίας, αλλά έχουν δεχτεί τα σφοδρά πυρά των αναλυτών ότι στην ουσία, επιβαρύνουν με δυσβάσταχτα χρέη αυτές τις φτωχές χώρες, τα οποία ουδέποτε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα έργα στο Πακιστάν προχώρησαν μόνο υπό την πίεση της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού αναμένεται να συμμετάσχει και το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο.