Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, απέρριψε τις περικοπές στην τεράστια βιομηχανία άνθρακα τονίζοντας σε ενημερωτικό δίκτυο ότι «δεν θα δεσμευθούμε στους ανεύθυνους, καταστροφικούς για την εργασία και βλαπτικούς για την οικονομία στόχους που μας ζητούνται», και όλα αυτά παρά τις έντονες ανησυχίες από της ασυνήθιστης έντασης πυρκαγιές που καίνε τη χώρα.

Τα σχόλιά του ήρθαν ενώ οι φωτιές το Σαββατοκύριακο κατέστρεψαν 200 σπίτια και αφαίρεσαν μια ακόμα ζωή, δεν δείχνουν σημεία αποκλιμάκωσης και είναι έτοιμες να χαλάσουν και τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.

"Δεν πρόκειται να διαγράψω τις θέσεις εργασίας χιλιάδων Αυστραλών, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές βιομηχανίες", δήλωσε ο κ. Μόρισον, σε μία από τις συνεντεύξεις του απαντώντας σε εκκλήσεις για πιο φιλικές προς το κλίμα πολιτικές.

Η συντηρητική κυβέρνησή του υπερασπίστηκε σθεναρά την κερδοφόρα βιομηχανία άνθρακα στην Αυστραλία, η οποία παράγει το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα και παρέχει θέσεις εργασίας σε εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά και όλα αυτά  ενώ προσπαθεί να περιορίσει τον πολιτικό αντίκτυπο καθώς βρίσκονταν σε διακοπές στη Χαβάη, την ίδια ώρα που οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια περιοχή με το μέγεθος του Βελγίου και έχουν σκεπάσει με τοξικό καπνό τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο, ο Μόρισον ζήτησε συγγνώμη για το απρογραμμάτιστο ταξίδι του, αλλά συνέχισε να υποβαθμίζει κάθε σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης, ενώ απέρριψε τις εκκλήσεις να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να περιορίσουν τις εκπομπές CO2.

 Ο κ. Morrison επέμεινε ότι η Αυστραλία θα εκπληρώσει τους στόχους για τις εκπομπές του 2030, αν και αυτό θα γίνει σε μεγάλο βαθμό με την καταμέτρηση προηγούμενων πιστώσεων και όχι με νέες μειώσεις.

Η Αυστραλία δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του 2015 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 26% έως 28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030. Ωστόσο, ακτιβιστές λένε ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι αρκετοί για να βοηθήσουν τον κόσμο να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα. απαιτούνται μεγαλύτερες περικοπές.

"Θα συνεχίσω την πορεία υπεύθυνης διαχείρισης, θα αντιμετωπίσω υπεύθυνα τις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής και θα διασφαλίσω υπεύθυνα ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας σε αυτό που είναι πολύ σκληρό κλίμα αυτή τη στιγμή", δήλωσε  και επέμεινε ότι οι εκπομπές άνθρακα είναι χαμηλές σε σύγκριση με τους σημαντικούς ρυπαίνοντες αν και οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων - κυρίως άνθρακα - αντιπροσωπεύουν το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.