Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) παρείχε, στην εταιρεία ηλεκτρισμού Enerjisa Enerji της Τουρκίας, πακέτο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. δολαρίων, σε ισοδύναμο τουρκικής λίρας, ανακοίνωσε η Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Enerjisa Enerji αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Sabanci Holding και της γερμανικής E.ON, οι οποίες κατέχουν μερίδιο 40% εκάστη, με το υπόλοιπο 20% να απαρτίζεται από μετοχές διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ως εταιρεία διανομής και λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Enerjisa Enerji, εξυπηρετεί περίπου 21 εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία.

Το δάνειο της ΕΤΑΑ θα χρηματοδοτήσει το υπό εκτέλεση επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υποδομής του δικτύου για βιώσιμη και υψηλής ποιότητας παροχή ενέργειας και τεχνολογικές επενδύσεις. «Η συναλλαγή θα είναι το πρώτο δάνειο της ΕΤΑΑ που θα συνδέεται με το νέο δείκτη αναφοράς, μιας μέρας, της Τουρκικής λίρας (TLREF), το οποίο αναμένεται να γίνει το επιτόκιο αναφοράς για εταιρικό δανεισμό στην Τουρκία», ανέφερε η ανακοίνωση. Το TLREF είναι ένας νέος συντελεστής απαλλαγμένος ρίσκου, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση, τη ρυθμιστική αρχή, το χρηματιστήριο της Πόλης και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, υπό την εποπτεία της χρηματοοικονομικής υπηρεσίας της ΕΤΑΑ.

«Το διαφανές και αξιόπιστο benchmark συνιστά βήμα προόδου για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΤΑΑ στην Τουρκία», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση, η ΕΤΑΑ και η Enerjisa Enerji θα συνεργαστούν, επίσης, για την προώθηση ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, με επίκεντρο τη στήριξη της πρόσβασης των γυναικών στην απασχόληση στον τομέα. Η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει περί τα 12 δισ. ευρώ σε συνολικά 302 έργα στην Τουρκία, από το 2009, από τα οποία τα περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.