Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, το Akademik Lomonosov, συνδέθηκε με το δίκτυο για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, για πρώτη φορά, στο απομακρυσμένο δίκτυο, Chaun-Bilibino, στην παράκτια πόλη, Pevek, στην Άπω Ρωσική Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom.

Το πλωτό εργοστάσιο, μήκους 144 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, είνι εξοπλισμένο με δύο συστήματα αντιδραστήρων τύπου KLM-40C των 35 μεγαβάτ, παραπλήσια με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε παγοθραυστικά και μπορεί να παράγει ικανή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 100.000 κατοικιώνια.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας των πρώτων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στον κόσμο (SMR) και, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Rosatom, Αλεξέι Λικατσέφ, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα για την καθιέρωση του Pevek, ως νέας ενεργειακής πρωτεύουσας στην περιοχή.

«Μετά τη σύνδεσή του με το δίκτυο, το Akademik Lomonosov γίνεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία κατηγορίας SMR, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί αξιοσημείωτο ορόσημο τόσο για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία, όσο και για την παγκόσμια βιομηχανία", δήλωσε ο ίδιος.

Η σύνδεση του πλωτού πυρηνικού σταθμού με το δίκτυο θέρμανσης της πόλης Pevek θα ολοκληρωθεί το 2020. Μόλις αρχίσουν οι εργασίες, το εργοστάσιο θα γίνει αυτομάτως, ο ενδέκατος πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας. Η σύνδεση με το  δίκτυο κατέστη δυνατή μετά την παροχή άδειας εκμετάλλευσης που παρεχώρησε η ρωσική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Rostekhnadzor, καθώς και την άδεια σύνδεσης με το βόρειο ηλεκτρικό δίκτυο που διατηρεί η Chukotenergo JSC, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Το πλωτό εργοστάσιο, που πήρε το όνομά του από τον ρώσο επιστήμονα του 18ου αιώνα, Μιχαήλ Λομονόσοφ, θα αντικαταστήσει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Bilibino και της συνδυασμένης μονάδας παραγωγής θέρμανσης, Chaunskaya, για να καταστεί η βασική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην αυτόνομη περιοχή της Chukotka.

Οι δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται επί του πλωτού σταθμού αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος και ενός «λειτουργικού πρότυπου» για το μελλοντικό στόλο πλωτών πυρηνικών σταθμών και χερσαίων εγκαταστάσεων, που θα βασίζονται σε SMR ρωσικής κατασκευής. Οι μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι διαθέσιμες για ανάπτυξη, σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της Βόρειας και της Άπω Ρωσικής Ανατολής, όπως επίσης και για εξαγωγές ενέργειας.