Διεθνείς Αντιδράσεις Μετά το Επίσημο Αίτημα της Τρίπολης για Στρατιωτική Βοήθεια από την Τουρκία

Διεθνείς Αντιδράσεις Μετά το Επίσημο Αίτημα της Τρίπολης για Στρατιωτική Βοήθεια από την Τουρκία
energia.gr
Παρ, 27 Δεκεμβρίου 2019 - 08:18

Η ακόρεστη δίψα της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και οι νέο-Οθωμανικές ονειρώξεις της προκαλούν έντονες αντιδράσεις από πολλούς  «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα. Έτσι μετά το επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από "αέρα, ξηρά και θάλασσα", που υπέβαλε χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ

για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  αλλά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου, θα ψηφιστεί πρόταση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη, ήρθαν οι αντιδράσεις  από Μόσχα αλλά και Ρώμη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Μάλιστα η Ρωσική κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει  μέσω του εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει στην επίλυση της κρίσης αλλά οι προσπάθειες τρίτων χωρών να βρεθεί μια ευθεία λύση στο πρόβλημα και να βοηθηθούν οι δύο πλευρές είναι πάντα ευπρόσδεκτη».

Στην εξίσωση όμως μπαίνουν και οι ΗΠΑ καθώς έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» ώστε να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Τέλος από την πλευρά της και η κυβέρνηση της Τυνησίας επιχειρεί να κρατήσει ουδέτερη στάση στο θέμα της Λιβύης. Σε χθεσινή ανακοίνωση της η Προεδρία της Τυνησίας, μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του, αναφέρει πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό» ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να παρασύρει την Τύνιδα σε ένα συνασπισμό υπέρ της κυβέρνησης Σαράτζ απέτυχε.