Διεθνές Mέτωπο Kατά της Eμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη – «Μήνυμα» Ρώμης στην Άγκυρα

Διεθνές Mέτωπο Kατά της Eμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη – «Μήνυμα» Ρώμης στην Άγκυρα
energia.gr
Σαβ, 28 Δεκεμβρίου 2019 - 17:51

Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις στην πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, με αποτέλεσμα η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας να βαθαίνει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί στρατιωτική κλιμάκωση στην αφρικανική χώρα

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο τέλος έτους που παραχώρησε σήμερα στη Ρώμη, σύμφωνα με το Associated Press.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

«Παρακάλεσα τον Τούρκο Προέδρο ενάντια σε μία τέτοια στρατιωτική ανάμειξη», είπε ακόμη ο Κόντε που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Κάθε τέτοια επέμβαση «θα οδηγούσε σε μια απίστευτη στρατιωτική κλιμάκωση, που θα είχε τόσα θύματα αμάχων που δεν θα οδηγούσε σε νίκη κανενός», είπε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός που ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του, Λουϊτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών».

Ο Kόντε δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Η παρέμβαση Κόντε έρχεται τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση (TRΤ) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP απέστειλε ειδοποίηση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

(από liberal.gr)