Οι Βρετανοί έκλεψαν την ΑΟΖ της Αργεντινής το 1982. Τα νησιά Φώκλαντ διαθέτουν μια τεράστια ΑΟΖ που έχει πολλούς υδρογονάνθρακες, αλιεία και κονδύλους μαγγανίου, νικελίου και κοβαλτίου. Η Αργεντινή επέστρεψε και ζητά μια πιο "ενεργό παρουσία" στα νησιά των Φώκλαντ με το Μπουένος Άιρες να είναι έτοιμο να επιταχύνει μια απαίτηση - 38 χρόνια μετά τον πόλεμο με τη Βρετανία για αυτό το κομμάτι γης στον Ατλαντικό.

Ο γραμματέας του Νότιου Ατλαντικού, των νησιών Φώκλαντς και της Ανταρκτικής, Daniel Filmus εξέφρασε πρόσφατα την οργή του για την επιθετική επιστροφή της Αργεντινής για τα Φώκλαντ και την προσπάθεια της να κερδίσει έδαφος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος σε μια διάσκεψη που δόθηκε στην έδρα της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίων (FADUN) είπε ότι η Αργεντινή «χρειάζεται μια πολύ πιο δραστήρια παρουσία για να διεκδικήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων» με το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω στην κυριαρχία του αρχιπελάγους.

Μάλιστα πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι το θέμα των Φώκλαντς  πρέπει να είναι ένα υποχρεωτικό θέμα σε όλους τους κλάδους, καθώς συνδέεται με την εξωτερική πολιτική, αλλά και με τα νομικά ζητήματα, την αλιεία, την ενέργεια και ένα σύνολο πτυχών που πρέπει να εξετάσουν τα πανεπιστήμια μας».

Οπως είπε «ο αγώνας για την προάσπιση των φυσικών πόρων, όπως οι υδρογονάνθρακες, η αλιεία, η βιοποικιλότητα και η εξόρυξη, μέχρι τώρα ήταν στην άκρη».

Πρόσθεσε πάντως ότι: "Ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων μας από πανεπιστήμια πρέπει να εγκαταλείψει όχι μόνο με γνώση της Ανταρκτικής και της κυριαρχίας της Αργεντινής πάνω στα Φώκλαντ, αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε νέες γνώσεις για όλα αυτά τα ζητήματα".

Όπως είναι γνωστό, ο πόλεμος για τα νησιά Φώκλαντ πραγματοποιήθηκε το 1982.

Κατά τη διάρκειά του έχασαν τη ζωήτους  255 βρετανοί στρατιώτες και 650 αργεντινοί στρατιώτες.

Οι δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στις Φώκλαντς - γνωστές στα ισπανικά ως Islas Malvinas - και έτσι η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε το βρετανικό στρατό για να υπερασπιστεί το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Η Βρετανία κέρδισε, αλλά οι εντάσεις παραμένουν πέρα ​​από την κυριαρχία των νησιών από τότε.