Το A' Τρίμηνο του 2020 Ξεκινά η Κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου στο Ακούγιου

Το A Τρίμηνο του 2020 Ξεκινά η Κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου στο Ακούγιου
energia.gr
Τρι, 31 Δεκεμβρίου 2019 - 19:37

Η κατασκευή της δεύτερης μονάδας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Aκούγιου, είναι πιθανό να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής Rosatom, Αλεξέι Λικατσέφ.

«Ενδέχεται να διοργανώσουμε μια επίσημη τελετή για τα εγκαίνια των εργασιών, τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει ήδη οι προκαταρκτικές εργασίες στο χώρο.

Ο κ. Λικατσέφ δήλωσε ότι η εταιρεία Titan-2 IC Ictas, η κοινοπραξία μεταξύ της Concern Titan-2 JSC και της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας IC Ictas, έχει αναλάβει να κατασκευάσει το εργοστάσιο. «Δημιουργήσαμε μια συμμαχία με την IC Ictas και την Concern Titan-2, που αποτελεί πτέρυγα της Rosatom. Αυτή η συμμαχία μας δίνει ελπίδα για την επιτυχή υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας.

Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό Aκούγιου υπεγράφη τον Μάιο του 2010. Πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, που θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος VVER-1200, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ.

Η τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2018, με τη συμμετοχή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άγκυρα. Ο πρώτος αντιδραστήρας της μονάδας προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023.