Τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για έρευνα σε γεωθερμικά πεδία κινδυνεύουν να χαθούν, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες η αρμόδια υπηρεσία γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών. Το energia.gr έχει ασχοληθεί κατά διαστήματα με το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας του πρώην 

Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που αντικαταστάθηκε με νόμο πριν από περίπου 10 μήνες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Η υπηρεσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της υποστελέχωσής της, αλλά και λόγω των μεταβατικών διατάξεων που την έχουν καταστήσει υπηρεσία-φάντασμα. Χθες, στο energia.gr παρουσιάσαμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο τομέα της γεωθερμίας, καθώς ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τη γεωθερμία εκκρεμεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για την έρευνα και αξιοποίηση διαφόρων γεωθερμικών περιοχών στη χώρα μας (https://www.energia.gr/article/163278/ekkremothtes-kai-erothmata-se-shesh-me-thn-axiopoihsh-ths-geothermias-sthn-ellada).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες εργαζόμενοι της ΕΑΓΜΕ ανέφεραν πως κινδυνεύουν να χαθούν 5 εκατ. ευρώ για βαθιές γεωτρήσεις σε πέντε σημεία στον Σιδηρόκαστρο και άλλα τέσσερα στο Δέλτα του Νέστου. Το γεγονός αυτό έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, ωστόσο το κομμάτι της έρευνας αποτελεί τροχοπέδη για τις εταιρείες. Κυρίως λόγω του κόστους και αυτή είναι μια διαπίστωση όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά φυσικά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατη έρευνα του Βελγικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών υποστηρίζει ότι κυβερνητικά δάνεια που θα ανακτώνται μόνο εάν τα έργα στη γεωθερμία είναι επικερδή για τον επενδυτή φαίνεται να είναι το καταλληλότερο μέτρο πολιτικής στήριξης. Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση μιας δημόσιας αρχής που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έρευνα θα πρέπει να απασχολεί τους ιθύνοντες.

Τα πέντε εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ και δεν είναι τα μόνα χρήματα που μπορεί να χαθούν όπως αποκάλυψαν χθες εργαζόμενοι της ΕΑΓΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Συνολικά 23 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να αξιοποιηθούν. Όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην υπηρεσία 180 εργαζόμενοι, όταν οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι 220. Οι προσλήψεις ακόμα 40 εργαζομένων αποτελεί μια υπόσχεση που ακούγεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και χρόνια. Τα ερευνητικά προγράμματα υποστηρίζονται επίσης από τα περίπου 60-70 άτομα, τα οποία βέβαια απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι οι έρευνες να κινούνται με βραδυκίνητους ρυθμούς. Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν πως «η νέα διοίκηση του Οργανισμού, στο πρώτο τρίμηνο της θητείας της, κατέβαλλε σημαντική και αποτελεσματική προσπάθεια για τη λύση των άμεσων οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων και φαίνεται να κινείται σε σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει ξανά προς όφελος της Πολιτείας και της κοινωνίας. Η ετήσια παράταση που δόθηκε από τον Υπουργό ΠΕΝ στη μεταβατική διάταξη της οικονομικής λειτουργίας της ΕΑΓΜΕ, εξασφάλισε τη δυνατότητα λειτουργίας του φορέα για το 2020, τα προβλήματα όμως που έχει εισάγει ο ν. 4602/9-3-19 παραμένουν όπως έχουν τεκμηριωθεί παραπάνω».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το πρώην ΙΓΜΕ  συγχωνεύτηκε το 2011 με το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ επανασυστάθηκε το 2015. Το 2019 με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το ΙΓΜΕ και αντικαταστάθηκε από την ΕΑΓΜΕ.