Αμύνταιο: Επιτακτική η Επιστροφή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης για την Ολοκλήρωση του Έργου της Τηλεθέρμανσης

Αμύνταιο: Επιτακτική η Επιστροφή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης για την Ολοκλήρωση του Έργου της Τηλεθέρμανσης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 30 Ιανουαρίου 2020 - 08:12

Η συζήτηση που αφορά στην απόσυρση των λιγντικών μονάδων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως το ζήτημα της τηλεθέρμανσης. Μέχρι τέλος Απριλίου αναμένεται να κλείσουν οι λιγνιτικές 

μονάδες του Αμυνταίου, ενώ την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου έχει εξελιχθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση των δύο βιολεβήτων, συνολικής ισχύος 30 θερμικών MW. Οι συνέπειες όπως έχει τονίσει κατά καιρούς το energia.gr είναι μεγάλες για τις λιγνιτικές περιφέρειες για την οικονομία και κατ’ επέκταση για την εργασία. Ο Δήμος Αμυνταίου έχει καταθέσει εδώ και μήνες ως προτεραιότητα τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης που θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής με τον αγωγό που θα τροφοδοτήσει την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τη νέα μονάδα της ΔΕΗ – Πτολεμαΐδα 5.

Οι μονάδες θερμικής ισχύος 30MW που θα λειτουργούν με βιομάζα αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το τέλος του έτους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κατά 53%, από πόρους του δήμου και τον τοπικό πόρο που αποδίδει η ΔΕΗ στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η απόδοση του τοπικού πόρου που οφείλει η ΔΕΗ προς το δήμο που αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Χρήματα απαραίτητα ώστε το έργο της κατασκευής των δύο βιολεβήτων να είναι σε θέση να ολοκληρωθεί. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά η ΔΕΗ οφείλει τουλάχιστον 156 εκατ. ευρώ από τον ειδικό αναπτυξιακό πόρο προς τις λιγνιτικές περιοχές σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη.

Μιλώντας στο τοπικό μέσο ενημέρωσης «ράδιο Λέχοβο» ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης τόνισε πως «κατανοώ ότι όταν συμμετέχεις σε διεθνές οργανισμούς, στην Ε.Ε. είσαι αναγκασμένος να υιοθετήσεις κάποιες πολιτικές εν προκειμένω για το περιβάλλον, δεν κατανοώ όμως τη βιασύνη της πολιτείας». Σημείωσε δε, πως εφόσον η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική, δηλαδή τη μείωση του λιγνιτικού αποτυπώματος έπρεπε να είναι έτοιμη να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

Η Δημοτική Επιχείρηση τηλεθέρμανσης ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφορικά με το οικονομικό σκέλος των μονάδων ανέφερε πως «το κόστος της προμήθειας της απαιτούμενης πρώτης ύλης (βιομάζας) σε σχέση με το κόστος προμήθειας έτοιμης θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ ΑΕ, είναι σαφώς μεγαλύτερο. Η υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης έχει διαμορφωθεί με βάσει το κόστος αγοράς θερμότητας από τη ΔΕΗ ΑΕ.  Για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκύπτει με τη λειτουργία των μονάδων βιομάζας απαιτείται αναπροσαρμογή της τιμής θερμικής μονάδας, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 53,64 €/Μwh από τα 41,26 €/ Μwh, βάσει των οικονομοτεχνικών μελετών που έχουν διεξαχθεί, καθώς και ως απόρροια των όρων της σύμβασης παροχής τοκοχρεωλυτικού δανείου για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής».