"Κόκκινη κάρτα" στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έδειξε η DG Comp, αναφέρουν πηγές με γνώση. Η DG Comp κάνει λόγο για αποχρώσες ενδείξεις ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων στον τρόπο που επέλεξε η ελληνική πολιτεία να διαχειριστεί το πρόβλημα της ΕΒΖ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η DG Comp στέκεται σε τρία σημεία

Το πρώτο είναι τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην ΕΒΖ το 2015, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο τότε υπουργός κ. Π. Λαφαζάνης είχε δεσμευτεί να δώσει ρευστότητα στην ΕΒΖ προκειμένου να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί. Όπερ και εγένετο. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η τότε κυβέρνηση επέβαλε στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ να παράσχει στην ΕΒΖ ρευστότητα ύψους 30 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Για το συγκεκριμένο θέμα η DG Comp είχε στείλει το 2016 σχετική επιστολή προς τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνσμού είναι οι τροπολογίες που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση στην εκπνοή του 2018 για την ικανοποίηση εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών. Η πρώτη τροπολογία αφορούσε τους εργαζόμενους της ΕΒΖ (υπολογίζονται στα 100 άτομα) που είχαν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης πενταετίας. Αυτή η μερίδα εργαζομένων εντάχθηκε σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας μετά από αίτησή τους στον ΟΑΕΔ. Στο πρόγραμμα αυτό είχαν ενταχθεί και όσοι εκ των ανωτέρω εργαζομένων θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών, ακόμη και αν δεν είχαν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους. Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε τους εργαζόμενους της ΕΒΖ (υπολογίζονταν σε 120 άτομα) οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια της συνταξιοδότησης και μετατάχθηκαν στο Δημόσιο.

Το τρίτο σημείο στο οποίο στέκεται η DG Comp αφορά την οδό που επελέγη για τη διάσωση της ΕΒΖ πριν από λίγους μήνες. Βάσει αυτής της λύσης η Royal Sugar ΑΒΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. για την ανάληψη κατά αποκλειστικότητα της διαχείρισης και λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες. Η Royal Sugar, που προκρίθηκε στον δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΒΖ -το αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της αίτησης της ΕΒΖ υπαγωγής της στο άρθρα 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα-, μίσθωσε βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατ. αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης. 

Αυτά τα τρία σημεία έχουν μπει στο μικροσκόπιο της DG Comp η οποία αν αποφανθεί ότι αποτελούν κρατική ενίσχυση τότε θα ζητήσει τα χρήματα πίσω -υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σωρευτικά τα 40 εκατ. ευρώ- με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των τευτλοπαραγωγών στην απόφαση της Royal Sugar να μη λειτουργήσει ούτε και εφέτος το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας αλλά να επαναλειτουργήσει τη μονάδα στη Σέρρες.

Σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, ίσως το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της βιομηχανίας, αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή τους.

(από www.capital.gr)