To Λονδίνο και όχι την Αθήνα επέλεξε η ΔΕΗ για να πραγματοποιήσει το investor day της, στις 23 Μαρτίου. Η επιλογή του Λονδίνου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, με δεδομένο ότι η Δημόσια Επιχείρηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, το στρατηγικό σχεδιασμό της για την επόμενη ημέρα, τόσο ενόψει των αποφάσεων για την έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου, όσο και της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κεντρικός στόχος για την αποανθρακοποίηση και τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, προϋποθέτει την υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρησιακού σχεδίου της διοίκησης, αναφορικά με τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το αμέσως προσεχές διάστημα, η ΔΕΗ αναμένεται να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης της κατασκευής αλλά και την έναρξη κατασκευής νέων σημαντικών έργων.  Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν στο Λονδίνο, ενώπιον εκπροσώπων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με στόχο να πειστούν να συμβάλουν στην ευόδωση του νέου αναπτυξιακού αφηγήματος της Επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέφερε προ ημερών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η McKinsey εκπονεί, ήδη, το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για τον διαχειριστή των δικτύων διανομής, το οποίο και αναμένεται να είναι έτοιμο το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου. Στο επιχειρησιακό αυτό σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι επενδύσεις για την επέκταση ή αναβάθμιση του δικτύου διανομής σε μήκος 7.000 χιλιομέτρων- μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και από τη νέα δανειακή γραμμή που άνοιξε για τον ΔΕΔΔΗΕ η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη επενδυτική πρόκληση για τον Διαχειριστή, που είναι συνυφασμένη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, αποτελεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. Όπως αποκάλυψε ο κ. Στάσσης, η ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών μπορεί να υλοποιηθεί παράλληλα με τις διαδικασίες που τρέχουν για τη μερική ιδιωτικοποίησή του. Για αυτό η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τα μοντέλα ανάπτυξης του δικτύου smart meters και δεν αποκλείεται το σχέδιο να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν καν εκκινήσουν οι διαδικασίες μερικής ιδιωτικοποίησης, που προγραμματίζονται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.