Ανησυχία για τον Πληθωρισμό

Υστερα από 13 μήνες σταθερής αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός στη χώρα μας άρχισε από τον Σεπτέμβριο να ανεβαίνει και εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 3,1%.
Του Νικου Νικολαου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 02:10

Υστερα από 13 μήνες σταθερής αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός στη χώρα μας άρχισε από τον Σεπτέμβριο να ανεβαίνει και εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 3,1%. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί, όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών, η άνοδος του πληθωρισμού δεν οφείλεται μόνο στη δυσμενή συγκυρία που πλήττει τη διεθνή οικονομία, εξαιτίας της ανατίμησης και άλλων πρώτων υλών του πετρελαίου, αλλά στην αύξηση όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, από το γάλα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα, από τα απορρυπαντικά μέχρι τα δίδακτρα των σχολείων.

Η επίθεση αυτή της ακρίβειας, από την έκταση και το εύρος της, επιβεβαιώνει ότι πίσω της κρύβεται ένα μέτωπο που το διαμορφώνουν οι γνωστές δυνάμεις που κρατούν δέσμια την οικονομία μας μην επιτρέποντας την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία του ανταγωνισμού. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και στην Ευρωζώνη, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εμφανείς, αλλά η ελληνική υπερβολή δεν έχει προηγούμενο. Ο πληθωρισμός ο δικός μας είναι 50% ανώτερος του μέσου της Ευρωζώνης, είμαστε η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, ακόμη και στον καφέ, στο φαγητό, στο ξενοδοχείο, στη διασκέδαση κ.λπ.

Γιατί; Απλούστατα, γιατί η αγορά είναι πλήρως καρτελοποιημένη, όλοι πουλάνε στις ίδιες τιμές για να κερδίσουν περισσότερα και η πολυδάπανη για τον φορολογούμενο Επιτροπή Ανταγωνισμού κοιμάται, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης περί πολλά τυρβάζει. Το «τέρας του πληθωρισμού», όμως, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και κατασπαράσσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.