Shell εναντίον ΒΡ

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης έχουν ανακοινώσει διαφορετικές προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου.
Lex Column-Financial Times
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 02:42

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης έχουν ανακοινώσει διαφορετικές προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου. Με περιθώρια διύλισης κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά των μεγάλων ανταγωνιστών της και αντιμέτωπη με κοιτάσματα δύσκολα στην ανάπτυξη όπως αυτά που βρίσκονται σε αμμώδες έδαφος (oil sands), η ΒΡ στοιχημάτισε σε πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Ο λόρδος Μπράουν, ο διευθύνων σύμβουλός της μέχρι το καλοκαίρι, στοιχημάτιζε ότι η τιμή του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα θα διαμορφωθεί στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω, μεταξύ 25 και 30 δολαρίων. Στο μεταξύ, η Shell ανεπιφύλακτα εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από τα τέλη του 2004 μπήκε στη διαδικασία ανάπτυξης μεγάλων κοιτασμάτων, με τη συμπληρωματική δραστηριότητα μονάδων διύλισης που μπορούν να επεξεργαστούν σύνθετα καύσιμα. Ωστόσο, το χρηματιστήριο συνεχίζει να επιβραβεύει τον συντηρητισμό, οδηγώντας σε χάσμα αποτίμησης των δύο μεγάλων ομίλων. Η Shell προτίμησε να επενδύσει εκ νέου το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στις μονάδες της -οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της αντιστοιχούν στο 70% των μετά τους φόρους ταμειακών ροών, με το αντίστοιχο ποσοστό για την ΒΡ να ανέρχεται σε 54%.
Η αύξηση των ταμειακών ροών και η πορεία της παραγωγής, αποτελούν πρόκληση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Τόνι Χάιγουορντ. Αν και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να μην ακολουθήσει τη στρατηγική του προκατόχου του. Η ΒΡ φαίνεται πρόθυμη να επιστρέψει στο Κατάρ -το οποίο διαθέτει τα τρίτα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως- μετά από 15 χρόνια.


Επίσης, υπάρχουν φήμες που θέλουν τον κ. Χάιγουορντ να αναζητά τρόπο για να επιστρέψει στα δύσκολα προς εξόρυξη κοιτάσματα του Καναδά -επιχείρηση από την οποία η ΒΡ, υπό την διοίκηση του λόρδου Μπράουν, αποχώρησε δύο φορές, με την αιτιολογία ανεπαρκών εσόδων.


Εάν η ΒΡ προχωρήσει σε νέα deals και κάνει παράλληλα νέες επενδύσεις, τότε θα έχει πραγματοποιήσει μία επιτυχημένη στροφή. Με την τιμή του πετρελαίου να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις της ΒΡ, μάλλον ο κ. Χάιγουορντ θα ανοίξει τις «κάνουλες» των κεφαλαιουχικών δαπανών.