Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θεωρεί Αξιόπιστο τον Προϋπολογισμό

Σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια ανακοινώνει, στις Βρυξέλλες, τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Tου Νικου Νικολαου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 03:24


Σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια ανακοινώνει, στις Βρυξέλλες, τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο φύλλο του Σαββάτου, 3 Νοεμβρίου, έγραφα ότι «το πόσο κοντά με τις δικές μας προβλέψεις θα βρίσκονται εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποτελέσει κριτήριο της αξιοπιστίας του προϋπολογισμού του 2008, που θα καταθέσει στις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση στη Βουλή». Λοιπόν, πληροφορίες μου από ενημερωμένες πηγές στις Βρυξέλλες, μου μεταδίδουν πολύ καλά νέα. Ο κ. Χ. Αλμούνια, για ακόμη μια φορά στηρίζει τη χώρα μας, ενισχύει τη διεθνή της αξιοπιστία, αποφαινόμενος ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν παύει να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο τολμηρά στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να επιταχύνει την ανάπτυξη.

 
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες μου λένε ότι ο κ. Αλμούνια θα αναφέρει στην έκθεσή του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει και εφέτος, που ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθότι προεκλογική, κάτω από το όριο του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το ανεβάζει στο 2,9% έναντι 2,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά στην κοινοτική πρόβλεψη έχει υπολογιστεί και η κάλυψη των αναδρομικών εισφορών που πρέπει να επιστρέψουμε εφάπαξ μετά την έγκριση του αναθεωρημένου ΑΕΠ. Η εισφορά αυτή υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ.


Τώρα, όσον αφορά τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2008, που η επίτευξη των στόχων του στηρίζεται ως γνωστόν σε δύο νέες και εν πολλοίς αβέβαιες φορολογίες, την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το έλλειμμα του 2008 θα ανέλθει στο 1,7% του ΑΕΠ και, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο 1,6%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, στις σημερινές της ανακοινώσεις θα προβλέπει έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή, πολύ κοντά στις δικές μας εκτιμήσεις.


Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεσθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις και ότι εκείνος του 2008 είναι ρεαλιστικός, ουσιαστικά δίνει πιστοποιητικό αξιοπιστίας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και στους συνεργάτες του, αναγνωρίζοντας ότι με συνέπεια και συνέχεια νοικοκυρεύουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Υστερα από αυτήν την κοινοτική πιστοποίηση διερωτώμαι τι αντίκρισμα έχουν οι βυζαντινισμοί του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι του οποίου επιστρέφουν με αίσθημα ενοχής στην απογραφή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλαστούς προϋπολογισμούς. Θα ήταν πιο χρήσιμη για τη χώρα μια σοβαρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που θα επικεντρωνόταν στο πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα και να μειώσουμε τις δαπάνες.


Παρά τον παραδοσιακό συντηρητισμό των κοινοτικών προβλέψεων, ο κ. Χ. Αλμούνια στην έκθεσή του σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδος θα παραμείνει ένας από τους ταχύτερους της Ευρώπης (αύξηση 4,1% του ΑΕΠ εφέτος και 3,8% το 2008, ότι η ανεργία πέφτει από το 8,4% το 2006, στο 7,9% το 2007 και στο 7,5% το 2008), αλλά θα επιμένει και εφέτος στις αυστηρές του συστάσεις για επίλυση του Ασφαλιστικού και προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Εχει όμως και ένα κρυφό μήνυμα η έκθεση. Για το 2009 υπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ίδια επίπεδα με το 2008, δηλαδή στο 1,8%, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένει από την κυβέρνηση σήμα για τη μακροπρόθεσμη φορολογική πολιτική της. Διότι ως γνωστόν με βάση τη γνωστή απόφαση του Ecofin πρέπει κάθε χρόνο να μειώνουμε το έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να φθάσουμε το 2010 σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό! Το πώς θα το πετύχουμε παραμένει άδηλο ακόμη.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9/11/2007)