Οι Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισσιόν

Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής αναπτύξεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προβλέπουν οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομμισσιόν, που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Ειδικώτερα, ο ρυθμός αναπτύξεως της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθή από 2,9% το 2007 σε 2,4% τόσο το 2008 όσο και το 2009 (από 2,6% σε 2,2% το 2008 και σε 2,1% το 2009 στην ευρωζώνη.
ΕΣΤΙΑ
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 03:47

Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής αναπτύξεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προβλέπουν οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομμισσιόν, που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Ειδικώτερα, ο ρυθμός αναπτύξεως της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθή από 2,9% το 2007 σε 2,4% τόσο το 2008 όσο και το 2009 (από 2,6% σε 2,2% το 2008 και σε 2,1% το 2009 στην ευρωζώνη.

Η εξέλιξις αυτή είναι αποτέλεσμα των διαταραχών που σημειώθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγώντας σε περιοριστικότερους όρους χρηματοδοτήσεως και σε αύξηση της αβεβαιότητος. Ωστόσο, χάρη στο παγκόσμιο περιβάλλον που εξακολουθεί να είναι ευνοϊκό και την ευρωστία των βασικών οικονομικών μεγεθών, η προς τα κάτω αναθεώρηση έναντι των εαρινών προβλέψεων περιορίζεται σε 0,3 εκατοστιαίες μονάδες το 2008 και για τις δύο ζώνες. Η οικονομική ανάπτυξις της ΕΕ εξακολουθεί να ενισχύεται από τις ευνοϊκές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και ιδίως των αναδυόμενων οικονομιών, που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Αναλυτικώτερα, η ιδιωτική κατανάλωσις, που είχε καταστή ο κυριώτερος μοχλός αναπτύξεως στις αρχές του έτους, θα συνεχίση να αυξάνεται με υγιείς ρυθμούς, χάρη στην σχετικά σταθερή αύξηση της απασχολήσεως. Στο σύνολο της ΕΕ προβλέπεται η δημιουργία 8 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της περιόδου 2007-2009, πέραν των 3,5 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκαν ήδη το 2006. Αυτό θα συμβάλη στην μείωση του ποσοστού ανεργίας της ΕΕ σε 6,6% το 2009.

Εν μέρει, χάρη σε αυτήν την υγιή οικονομική δραστηριότητα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται να υποχωρήση σε 1,1% του ΑΕΠ στην ΕΕ και 0,8% στην ζώνη του ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθή εδώ και πολλά χρόνια. Το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται επίσης να βελτιωθή το τρέχον έτος, αν και σε μικρότερο βαθμό, παρ’ όλο που η δημοσιονομική εξυγίανσις θα διακοπή στην συνέχεια. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθή τα επόμενα τρίμηνα λόγω των υψηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, για να υποχωρήση σε περίπου 2% μέχρι τα μέσα του 2008 στην ζώνη του ευρώ.

«Είναι σαφές ότι άρχισε να σκοτεινιάζει ο ορίζοντας μετά τις διαταραχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και την αδιάκοπη αυξητική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μετριασμό του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση των κινδύνων δυσμενέστερης εξέλιξης των μεγεθών σε σχέση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και την ευρωστία των βασικών οικονομικών μεγεθών, οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένες. Στο μέτωπο των τιμών, ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος, αλλά διαφαίνονται κίνδυνοι κλιμάκωσής του», εδήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, αυτές οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να εξαλειφθούν βαθμιαία. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές έχουν σαφώς μειώσει την επιθυμία των επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους, ενώ οι όροι χρηματοδοτήσεως είναι λιγώτερο ευνοϊκοί. Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις έχουν επιδείξει δυναμισμό, αλλά σε αυτό το στάδιο του κύκλου αναμένεται να μετριασθούν, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψη την κατακόρυφη μείωση των επενδύσεων στον οικοδομικό κλάδο σε ορισμένα κράτη-μέλη.

(ΕΣΤΙΑ 10/11/2007)