Πετρέλαιο, Χρυσός, ΡetroChina

Ακόμη και για τους πιο «ψυχρούς» επενδυτές στις μοντέρνες χρηματοοικονομικές αγορές, η ύπαρξη «υψηλών αριθμών» ασκεί μία πρωτόγνωρη γοητεία. Οι χρηματιστές είναι πάντοτε έτοιμοι να ξεσπάσουν σε ζητωκραυγές, κάθε φορά που σπάζουν κάποιο «φράγμα».
Lex Column, ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τρι, 13 Νοεμβρίου 2007 - 00:38

Ακόμη και για τους πιο «ψυχρούς» επενδυτές στις μοντέρνες χρηματοοικονομικές αγορές, η ύπαρξη «υψηλών αριθμών» ασκεί μία πρωτόγνωρη γοητεία. Οι χρηματιστές είναι πάντοτε έτοιμοι να ξεσπάσουν σε ζητωκραυγές, κάθε φορά που σπάζουν κάποιο «φράγμα».


Με ποιον τρόπο, λοιπόν, να αντιμετωπίσει κανείς τρεις «υψηλούς αριθμούς» που εμφανίστηκαν πρόσφατα;
Το πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια. Οι υποστηρικτές του χρυσού ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν απέχει πολύ από τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά. Τέλος, η κεφαλαιοποίηση της PetroChina ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια.


Αυτή η παρέλαση του «ένα» και του «μηδέν» έχει μία αρμονία, αλλά δεν σημαίνει και πολλά. Η εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για το πετρέλαιο έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που η τιμή του ήταν στα 75 δολάρια ανά βαρέλι. Ένας από τους λόγους της ανόδου στην τιμή του μαύρου χρυσού είναι η υποχώρηση του δολαρίου καθώς και οι προοπτικές επιβράδυνσης της οικονομίας στις ΗΠΑ. Πράγματι, η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί μόλις κατά 21% σε ευρώ, σε σύγκριση με άνοδο κατά 30% σε δολάρια, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.


Η εξασθένηση του δολαρίου και οι προοπτικές ενίσχυσης του πληθωρισμού, βοήθησαν επίσης στην ενίσχυση της τιμής του χρυσού στα 845 δολάρια η ουγκιά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και τεχνικοί λόγοι γι αυτήν την άνοδο στις τιμές. Στο μεταξύ, η «έκρηξη» της PetroChina είναι τεχνική. Η δημόσια εγγραφή στην κινεζική αγορά- όπου οι επενδυτές δεν έχουν πολλές επιλογές- ήταν αρκετή για να ξεπεράσει κατά πολύ η κεφαλαιοποίησή της εκείνη της ΕxxonΜobil.


Βέβαια αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ExxonMobil διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα, καλύτερη γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων της, καλύτερες μονάδες εξόρυξης και υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Εάν υπάρχει μία απόδειξη ότι το κινεζικό χρηματιστήριο έχει όλα τα στοιχεία της «φούσκας», αυτή είναι η PetroChina.


Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια θεμελιώδη επιχειρήματα για τις τρεις αυτές περιπτώσεις. Στην περίπτωση του πετρελαίου, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν συμβάλλει στην άνοδο της τιμής.


Πάντως, δεν πρέπει να θεωρούμε ασήμαντη την πορεία χρυσού, πετρελαίου και PetroChina. Άλλωστε, οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία τους -η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η έλλειψη πετρελαίου και η πιθανότητα «φούσκας» στο κινεζικό χρηματιστήριο, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Μερικές φορές, η επικέντρωση της προσοχής μας στους «υψηλούς αριθμούς» μας κάνει να ξεχνάμε τις πραγματικές ανησυχίες.

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/11/2007)