Εξασφάλιση σε μακροπρόθεσμη βάση της ενεργειακής τροφοδοσίας του πλανήτη με την παράλληλη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων και τη δημιουργία μιας ενεργειακά καθαρής οικονομίας, τίθενται ως πρωταρχικοί στόχοι στην νέα μελέτη που ανακοίνωσε χθές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), στο πλαίσιο της 20ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ενέργειας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη.

Εξασφάλιση σε μακροπρόθεσμη βάση της ενεργειακής τροφοδοσίας του πλανήτη με την παράλληλη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων και τη δημιουργία μιας ενεργειακά καθαρής οικονομίας, τίθενται ως πρωταρχικοί στόχοι στην νέα μελέτη που ανακοίνωσε χθές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), στο πλαίσιο της 20ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ενέργειας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη. Σύμφωνα με την μελέτη του WEC οι συγκεκριμένοι στόχοι περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ένα ελάχιστο επίπεδο εμπορικά διαθέσιμης ενέργειας, δηλαδή στο 1 δις μέχρι το 2035 και στα 500 εκ. μέχρι το 2050.
  • Η ανάπτυξη υψηλής αξιοπιστίας (99%) εμπορικών και φυσικών ενεργειακών συστημάτων σε Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία μέχρι το 2035 και σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική μέχρι το 2050.
  • Σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων ρύπων μέχρι το 2035 και εν συνεχεία μείωσή τους μέχρι το 2050, και έκτοτε απεξαρτοποίηση μεταξύ των οικονομικών αναπτυξιακών στόχων και αυτών την μείωσης εκπομπών αερίων.

Τα ενεργειακά σενάρια του WEC δείχνουν ότι μέχρι το 2050 μπορεί πράγματι να διπλασιαστεί η παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη μέχρι τότε ζήτηση και έτσι να επιτευχθεί ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Σε αντίθεση με την κλασική προσέγγιση των μελετών ενεργειακών προβλέψεων που χρησιμοποιούν οικονομικά μοντέλα, η μελέτη του WEC επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε πολιτικές που θα απαιτηθούν για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Στην παγκόσμια συνδιάσκεψη ενέργειας συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 σύνεδροι από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, πάνω από 300 ομιλητές και εκατοντάδες ενεργειακές εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στην Διεθνή Ενεργειακή Έκθεση. Η δυνατότητα μεταφοράς και ισοκατανομής ενέργειας από τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη στα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα αλλά και η διάθεση μεγαλυτέρων ποσοτήτων ενέργειας μέσω της ανάπτυξης εμπορικών δικτύων, τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για τα άλλα καύσιμα, έχουν αναδειχθεί ως τα βασικά θέματα του συνεδρίου.

Σε σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια Της συνδιάσκεψης ο Δ/νων Σύμβουλος της ιταλικής ENI κ. Paolo Scaroni αναφέρθηκε στην ανάγκη για εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μακροπρόθεσμη βάση. Μεταξύ άλλων ο κος Scaroni τόνισε ότι η προμήθεια αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα αφού σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της ENI έχουν περιορισθεί σημαντικά οι εναλλακτικές λύσεις (option) προμήθειας και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μία μελλοντική κρίση θα είναι μάλλον αναπόφευκτη.