Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν (-30%) στην διεθνή αγορά, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ), με την (άχρι συνεργαζομένη) Ρωσία, απέτυχαν να περιορίσουν την διεθνή παραγωγή. Από 46 $/β, η τιμή του Τεξανού αργού έπεσε στα 30,16 $/β το Σαββατοκύριακο και το Μπρεντ LCoc υπεχώρησε 25% στα 33,8 $/β (πού είχε να δει από το 2016),

 

προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στον μεγαλύτερο οικονομικό κλάδο της βιομηχανίας παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα  της χαμηλώσεως των τιμών, η δημοσιονομική ισορροπία της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων πετρελαιο- παραγωγών του Kartel διαταράσσεται σοβαρά. Τα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών των χωρών του ΟΠΕΚ θα χειροτερεύσουν δραματικά και ερωτήματα  εγείρονται για την διατηρησιμότητα της διεθνούς νομισματικής πολιτικής, με τα χαμηλά, σχεδόν μηδενικά  επιτόκια.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται ν’ αυξήσει την παραγωγή αργού στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο τέλος Μαρτίου που λήγει η τωρινή  συμφωνία περικοπής με την Ρωσία, γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη κρίσιμο κατάσταση της αγοράς του «μαύρου χρυσού».

Η Ρωσία υπονομεύει έτσι την οικονομική ευστάθεια των Αμερικανικών εταιριών σχιστολίθου, χωρίς η ιδία να κινδυνεύει νομισματικώς αφού αποτιμά τα πετρελαιοέσοδα της σε ρούβλια, που κι αυτά υποτιμώνται. Ο πόλεμος τιμών άρχισε και ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει και ποία χώρα θα τον χάσει.

Την ανησυχία στις διεθνείς αγορές επιτείνουν η πτώση των μετοχών στη Γωλλ Στρήτ  (-5% σήμερα προ του ανοίγματος), η διάδοση του κορωναϊού παγκοσμίως, η πολιτική αναταραχή στο Σαουδαραβικό βασίλειο αλλά και η αιφνίδια ασθένεια του CIO της  μεγαλυτέρας Αμερικανικής Τραπέζης ΤΣΕΗΣ, του Τζέημι Ντίμον καθώς και η έναρξη σωστικών επεμβάσεων μετά την χρεωκοπία του Λιβάνου. Ως εκ τούτου ο χρυσός ανετιμήθη στα 1.680,25 $/ΟΖ, το δολάριο έπεσε στο 1,1436 ευρώ και το Ιαπωνικό Γιέν, παραδόξως ανήλθε στα 102,2 Υ/$.

Είναι τόσον βαθεία η ανησυχία για την έκβαση του νέου πετρελαιοπολέμου διεθνώς, που οι τιμή της μετοχής της ΑΡΑΜΚΟ, της μεγαλυτέρας εταιρίας του κλάδου , έπεσε κάτω από εκείνην της εισαγωγής στα διεθνή χρηματιστήρια παρά το υψηλό υποσχόμενο μέρισμα.

Εν τούτοις, ενώ το πετρέλαιο πέφτει και το ευρώ ανατιμάται (από την φυγή των επενδυτών εκ του δολαρίου) οι τιμές των υγρών καυσίμων στους Ελληνικούς σταθμούς ανεφοδιασμού αυτοκινήτων παραμένουν απαρασάλευτες αν δεν ανέρχονται.

-Ποίος είπε ότι υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός στην χώρα του… «εξυπνότερου λαού στον πλανήτη»;