Η Masdar Εκδίδει Πράσινα Ομόλογα για να Χρηματοδοτήσει τις Νέες Επενδύσεις της

Η Masdar Εκδίδει Πράσινα Ομόλογα για να Χρηματοδοτήσει τις Νέες Επενδύσεις της
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 19:05

Ασταμάτητη είναι η Masdar, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τη ραγδαία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της. Η εμιριτιανή εταιρεία— που πρόσφατα απέκτησε και την ελληνική ναυαρχίδα των ΑΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή— θα προχωρήσει στην έκδοση πράσινων ομολόγων με σκοπό τη συνέχιση των εξαγορών και επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές θα πραγματοποιήσει η Masdar, με την έκδοση πράσινων ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς ωρίμανσης

Η πρώτη συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο με την υποστήριξη πολλών χρηματοπιστωτικών οίκων, όπως η Citigroup και η Credit Agricole. Στόχος του εμιριτιανού ομίλου είναι να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσει το διεθνές χαρτοφυλάκιό της, το οποίο περιλαμβάνει έργα ΑΠΕ σε Ευρώπη, Ασία, και Αμερική. Ο στόχος της Masdar είναι να έχει εγκατεστημένη ισχύ 100 GW στον τομέα της καθαρής ενέργειας μέχρι το 2030.

Η Masdar έχει προχωρήσει σε μία σειρά στρατηγικών εξαγορών τους τελευταίους μήνες, με τη συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ξεχωρίζει. Κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, η Masdar ανακοίνωσε την αγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις 20 Ιουνίου, αγοράζοντας το 67% των μετοχών για 2,4 δις ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η επόμενη επένδυση της Masdar, ωστόσο έχει καταγραφεί έντονη κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα των ΗΑΕ.