Βαθαίνει το Χάσμα Ριαντ-Μόσχας: Η Σ. Αραβία Ρίχνει στην Αγορά τα Αποθέματά της - Ράλι Τιμών του Αργού, Ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια

Βαθαίνει το Χάσμα Ριαντ-Μόσχας: Η Σ. Αραβία Ρίχνει στην Αγορά τα Αποθέματά της - Ράλι Τιμών του Αργού, Ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 10 Μαρτίου 2020 - 17:26

Επέστρεψε η ψυχραιμία στις διεθνείς αγορές, μετά το χάος που επέφερε η χθεσινή "Μαύρη Δευτέρα." Οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποιούσαν ράλι άνω του 7%, ενώ ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να ανακτήσουν μέρος της ζημιάς 

που υπέστησαν εξαιτίας του πολέμου τιμών στο αργό, με ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των ανησυχιών για την επιδημία του κορωνοϊού. Η αγορά προσμένει τονωτικές κινήσεις από πλευράς κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, ώστε να ανακάμψουν οι διεθνείς οικονομίες, μετά, μάλιστα, και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προτίθεται να αναλάβει σύντονη δράση για να θωρακίσει την εγχώρια οικονομία από τον κορωνοϊό, με πρώτο βήμα το ενδεχόμενο να συζητήσει,  σήμερα, το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας μισθωτών υπηρεσιών με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Οι ασιατικές κεφαλαιαγορές ανακάμπτουν, την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων απομακρύνονται από τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά τους, χάρη στη φημολογία για τη λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων από πλευράς κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοπούν οι πωλήσεις πανικού.

Ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως θα υπάρξει διακανονισμός και πιθανές μειώσεις παραγωγής από τις ΗΠΑ, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα κέρδη μπορεί να είναι προσωρινά καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει να πλήττεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατηγόρησαν «κρατικούς παράγοντες» για χειραγώγηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους συνέβαλαν σε μια μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Αμερικανοί προμηθευτές ενέργειας βρίσκονται σε καλή θέση για να αντέξουν την μεταβλητότητα των τιμών.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης του Brent, που θεωρείται ως το διεθνές benchmark κατέγραφαν, αρχικά, κέρδη άνω του 7% (7,45%) στην περιοχή των 36,92 δολαρίων το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού WTI κέρδιζαν 6,97%, στα 33,3 δολάρια. Ωστόσο, στις 17:31, ώρα Ελλάδας, η άνοδος της τιμής του Brent περιοριζόταν στο 5,97%.

Στις ασιατικές αγορές, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εκτός Ιαπωνίας, ενισχυόταν κατά 1%, ύστερα από τις χθεσινές απώλειες του +5%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει οριακά κέρδη 0,37%, στην Σανγκάη ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,32% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανακάμπτει οριακά, κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Τreasury, υπερδιπλασιάστηκε στο 0,7%, ενώ τα Futures του S&P 500 ανακάμπτουν κατά 3,6%, του Dow Jones κατά 3,6% και του Nasdaq κατά σχεδόν 4%.

(στο πρώτο γράφημα απεικονίζεται η τροχιά τιμών του Brent το τελευταίο εξάμηνο και στο δεύτερο, η διακύμανση των τιμών το τελευταίο τριήμερο)

Ωστόσο, το σημείο αναφοράς της ημέρας εξακολουθεί να αποτελεί ο πόλεμος τιμών που σοβεί ανάμεσα στο Ριαντ και την Μόσχα και επέφερε την κατάρρευση της συμφωνίας για σταθεροποίηση της αγοράς, στο πλαίσιο του OPEC+. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει την πετρελαϊκή αγορά με 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, ήτοι, περισσότερα από 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από την προηγούμενη μέγιστη παραγωγική ικανότητά της. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτό σημαίνει πως το βασίλειο των Σαούντ θα αποσύρει μέρος των αποθεμάτων του με στόχο να κατακλύσει άμεσα την αγορά και να ενισχύσει το μερίδιό του έναντι των ανταγωνιστών.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί το γεγονός ότι αναλυτής της Petromatrix υποστήριξε πως η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει τη στρατηγική "σοκ και δέους" προκειμένου να αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να αυξήσει την προσφορά ταχύτερα από κάθε άλλο παραγωγό.

"Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να διαταράξει την αγορά πετρελαίου", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το «Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν έναν πόλεμο τιμών που σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε πόλεμο ποσοτήτων. Η αγορά δεν χρειάζεται πολύ αργό. Απλώς αποσύρουν αποθέματα».

Το ξέσπασμα του πολέμου τιμών, σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση μειώνεται εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις τιμών, στα χρονικά,  χθες, Δευτέρα, με τις επιπτώσεις να εξαπλώνονται άμεσα στις διεθνείς χρηματαγορές και την τιμή του αργού να πέφτει κατά 30%, στα σχεδόν 30 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί, σήμερα, στις διεθνείς αγορές, ενδέχεται να είναι πλασματική. Η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών και των τιμών του Brent, κοντά στα 36 δολάρια το βαρέλι, δεν πείθουν τους χρηματιστές και τους παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, καθώς η ένταση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας οξύνεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Ριαντ ότι αυξάνει την προσφορά αργού στις αγορές, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι αυτή την κίνηση θα μπορούσε, επίσης, να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρελιών ημερησίως στο «εγγύς μέλλον». Αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει την ίδια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει διατηρήσει σε κατάσταση εφεδρείας τα κοιτάσματά της, με απώτερο σκοπό να μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ή μηνών.

Από την πλευρά της η Ρωσία εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει σε μια στρατηγική από κοινού περικοπών στην παραγωγή, καθώς πιστεύει ότι  με αυτό τον τρόπο θα υποστήριζε αποκλειστικά τα συμφέροντα της αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, που έχει κυριαρχήσει την τελευταία δεκαετία. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ανακάλυψε τον τρόπο για να απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της. Είναι ενδεικτικό της έντασης που σοβεί, ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες, αργά το βράδυ, ότι ο πόλεμος τιμών αποτελεί, στην ουσία, μια απόπειρα ορισμένων κρατικών φορέων να χειραγωγήσουν και να προκαλέσουν σοκ στις πετρελαϊκές αγορές πετρελαίου. «Οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, μπορούν και θα αντέξουν αυτή την αστάθεια» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως, ο κ. Nόβακ άφησε ένα παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας της χώρας του με τον OPEC, καθώς δήλωσε στην ρωσική τηλεόραση, ότι οι «πόρτες δεν είναι κλειστές», ασχέτως του αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί επικείμενο ή, το πιο πιθανό, θα  παραπεμφθεί στις καλένδες, προς απογοήτευση των λιγότερων εύρωστων παραγωγών του διεθνούς καρτέλ που παρατηρούν με πραγματικό δέος, ότι έχουν εμπλακεί σε έναν ασύμμετρο, για αυτούς, πόλεμο.