«Το σύνολο των παγκόσμιων συμβατικών πετρελαϊκών αποθεμάτων σήμερα εκτιμάται μεταξύ έξι και οκτώ τρισεκατομμυρίων βαρελιών, ενώ τα μη συμβατικά πετρελαϊκά αποθέματα όπως λ.χ. αποστάγματα, NGL’S, GTL’S, πετρελαιοφόροι άμμοι, πολύ βαρέα πετρέλαια, υγροποιήσιμοι λιθάνθρακες, βιοκαύσιμα κλπ, μπορούν να προσθέσουν ακόμη επτά με οκτώ τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων» .

 
«Έχουμε υποτιμήσει τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να ανακαλύψει νέα κοιτάσματα πετρελαίου όπως και τη δυνατότητα βελτίωσης των ρυθμών ανάκτησης και πρόσβασης σε κοιτάσματα τα οποία μέχρι πρότινος εθεωρούντο δυσπρόσιτα και μη παραγωγικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Abdullah Jum’ah Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου του κόσμου. Μιλώντας στην ολομέλεια της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Ρώμη αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Jum’ah παρατήρησε ότι γενικώς έχουμε υποεκτιμήσει κατά πολύ τις δυνατότητες της ανθρωπότητας ν’ ανακαλύψει και να αξιοποιήσει νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Το σύνολο των παγκόσμιων συμβατικών πετρελαϊκών αποθεμάτων σήμερα εκτιμάται μεταξύ έξι και οκτώ τρισεκατομμυρίων βαρελιών, ενώ τα μη συμβατικά πετρελαϊκά αποθέματα όπως λ.χ. αποστάγματα, NGL’S, GTL’S, πετρελαιοφόροι άμμοι, πολύ βαρέα πετρέλαια, υγροποιήσιμοι λιθάνθρακες, βιοκαύσιμα κλπ, μπορούν να προσθέσουν ακόμη επτά με οκτώ τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων» ανέφερε ο κ. Jum’ah. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των μη συμβατικών αποθεμάτων είναι ότι αυτά απαντώνται κυρίως στο Δυτικό ημισφαίριο ενώ οι τοποθεσίες των κοιτασμάτων είναι ήδη γνωστές.

«Για να μπορέσουμε να κάνουμε μία συνολική αποτίμηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και να τοποθετήσουμε το θέμα του πετρελαίου στην σωστή του διάσταση οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί πετρέλαιο έχει καταναλώσει 1,1 τρισεκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο, ενώ τα συνολικά διαθέσιμα, εναπομείναντα, αποθέματα, συμβατικά και μη ανέρχονται μεταξύ 13 και 16 τρισεκατομμύρια βαρέλια» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Jum’ah. «Άρα το κυρίαρχο ερώτημα δεν είναι εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα ή όχι για να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια αλλά η δυνατότητα άντλησης και μεταφοράς τους», συνέχισε ο κ. Jum’ah.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ARAMCO αλλά και άλλους ειδικούς επί των πετρελαίων που παρευρέθησαν και εμίλησαν στην Παγκόσμιο Συνδιάσκεψη Ενέργειας το διακύβευμα στην εξεύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων τοποθετείται στην δυνατότητα εφαρμογής κατάλληλων τεχνολογιών, εγκαίρων επενδύσεων και σωστής πρόβλεψης των αναγκών. «Ο κύκλος της πετρελαϊκής έρευνας και παραγωγής αποτελεί σήμερα μία εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση με πάρα πολλούς παράγοντες και μεταβλητές, γι αυτό και δεν είναι εύκολο πάντοτε να προγραμματίσεις την παραγωγή με ακρίβεια και να κάνεις τις σωστές προβλέψεις» παρατηρούν εκπρόσωποι μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Για να προσθέσουν ότι, «η τεχνολογία σήμερα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη τόσο στον τομέα της μελέτης και ανάλυσης αποθεμάτων όσο και στην παραγωγή, γι αυτό και υπάρχει αισιοδοξία στην βιομηχανία για τις μεγάλες επενδύσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Μία από τις βασικές προκλήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας είναι η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού επανάκτησης στα ήδη γνωστά πετρελαϊκά κοιτάσματα το οποίο σήμερα παραμένει στο 35%. Μία άλλη πρόκληση είναι η μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης γνωστών και παραγωγικών κοιτασμάτων, κάτι που μπορεί να αποδώσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ως εκ τούτου οι στόχοι για την βιομηχανία σε μακροπρόθεσμη βάση αφορούν εξ ίσου την αξιοποίηση των συμβατικών και μη αποθεμάτων πετρελαίου, κάτι που διευκολύνεται από τις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα η τοποθέτηση των περισσότερων στελεχών του πετρελαϊκού τομέα που παρευρέθησαν στην συνδιάσκεψη της Ρώμης, είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους και είναι αδύνατον σε αυτό το στάδιο να υπολογισθεί το ποσοστό ενεργειακών αναγκών του πλανήτη που αυτά θα καλύψουν στο μέλλον. «Η προώθηση των βιοκαυσίμων είναι περισσότερο το αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών και επιδοτήσεων παρά αναγκών της αγοράς. Επιπλέον η ανάπτυξη τους σε μεγάλη κλίμακα αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον επισιτισμό του πληθυσμού ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες» παρατηρούν τα ανωτέρω στελέχη. Για αυτό και υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες για την περαιτέρω αξιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων συμβατικών και μη, θα πρέπει να ενταθούν. Αυτό που προέχει, παρατηρούν οι περισσότεροι ειδικοί του πετρελαϊκού τομέα, είναι η βελτίωση της απόδοσης στην εκμετάλλευση και μεγαλύτερες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τέλος, η ανάπτυξη των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την προώθηση πολλών άλλων ενεργειακών πηγών όπως ο λιθάνθρακας, με την εισαγωγή και ευρεία χρήση καθαρών τεχνολογιών καύσης, η πυρηνική ενέργεια και οι ΑΠΕ. «Όμως θα πρέπει να είμεθα ρεαλιστές σε ότι αφορά τις δυνατότητες των ανωτέρω να αναπτυχθούν γρήγορα και να υποκαταστήσουν το πετρέλαιο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα τα επόμενα 30 ή και 50 χρόνια. Γι αυτό το πετρέλαιο ως βασικό καύσιμο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο τα επόμενα χρόνια στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας», παρατηρούν οι ανωτέρω ειδικοί.