Εντάθηκε ξανά χθες η μάχη για έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να αυξήσει την παραγωγή της και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διοχετεύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα τον επόμενο μήνα, μετά το ρήγμα στη συνεργασία ΟΠΕΚ και Ρωσίας. Το Ριάντ σκοπεύει να αυξήσει

την παραγωγική του ικανότητα στο άνευ προηγουμένου επίπεδο, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, υποσχέθηκαν να διοχετεύσουν στους πελάτες τους περισσότερο πετρέλαιο απ’ αυτό που μπορούν να παράξουν, γεγονός που οδήγησε τις τιμές πετρελαίου σε νέα μεγάλη πτώση, κοντά στο 3%.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τελευταίες εξελίξεις θα ανοίξουν τον δρόμο για αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση των ισορροπιών σε επίπεδο προσφοράς, με την τιμή brent να παραμένει κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι για δύο τρίμηνα.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει μικρότερη ζήτηση

Ακόμη χειρότερα, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την πετρελαϊκή ζήτηση φέτος, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις. Για φέτος, το καρτέλ περιμένει σχεδόν μηδενική αύξηση της ζήτησης, καθώς προβλέπεται να ενισχυθεί μόλις κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που στην προηγούμενη πρόβλεψή του ανέμενε αύξηση της τάξης των 920.000 βαρελιών. Αντίστοιχα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ για φέτος.

(Ναυτεμπορική)