Η Χρήση Προηγμένης Τεχνολογίας Απαραίτητη Προϋπόθεση για την Αποδοτική Αξιοποίηση Συμβατικών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας ο ενεργειακός εμφανίζεται να υστερεί στην εισαγωγή και αποδοχή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που εμποδίζει την αποδοτική εκμετάλλευση τόσο των κλασσικών όσο και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Tου Κ. Ν. Σταμπολή από τη Ρώμη
Πεμ, 15 Νοεμβρίου 2007 - 07:32

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας ο ενεργειακός εμφανίζεται να υστερεί στην εισαγωγή και αποδοχή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που εμποδίζει την αποδοτική εκμετάλλευση τόσο των κλασσικών όσο και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

 Όπως παρατήρησαν πολλοί ομιλητές σε παρουσιάσεις τους στην Διεθνή Συνδιάσκεψη Ενέργειας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ρώμη, οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την μετατροπή θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό αλλά και σε άλλες εφαρμογές δεν έχουν αλλάξει εδώ και τριάντα χρόνια. Αντίθετα σε άλλους τομείς όπως η υγεία, η πληροφορική, οι υπηρεσίες, εφαρμόζονται ήδη τεχνολογικές λύσεις 4ης και 5ης γενιάς.

«Στις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται μία τεχνολογικά προηγμένη χώρα, ενώ ο τομέας της υγείας επενδύει περίπου το 8% των ετήσιων εσόδων του στην έρευνα το αντίστοιχο ποσό στον τομέα της ενέργειας δεν ξεπερνάει το 2%», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Jeffrey Immelt, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου της General Electric. «Ένα χαρακτηριστικό της υστέρησης του ενεργειακού τομέα σε ανανέωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών του είναι ότι εμείς στη General Electric πωλούμε σήμερα ενεργειακά προϊόντα και συστήματα που είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που προωθούσαμε πριν 25 χρόνια. Όμως εάν θέλουμε να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε την παραγωγή ενέργειας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην σημαντική αυξημένη ζήτηση που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μας προειδοποίησαν ότι θα υπάρχει , τότε θα πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά χρήματα στην Έρευνα και Ανάπτυξη σε πολύ πιο αποδοτικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Και εννοώ στην αναβάθμιση και προσαρμογή υφιστάμενων τεχνολογιών γιατί δεν πιστεύω ότι μία ανακάλυψη μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια θα σταθεί ικανή να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να μας λύσει το ενεργειακό πρόβλημα» ετόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Immelt.

Σύμφωνα με τον κ. Immelt τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι μία καθοριστική περίοδος για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων της ερχόμενης 30ετίας για αυτό προτεινόμενη προσέγγιση από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις θα πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες.

(α) Την προώθηση των ενεργειακών τεχνολογιών σε ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις αλλά και για να υπάρξουν οφέλη από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

(β) Χάραξη και υιοθέτηση κυβερνητικών, πολιτικών (υπό την έννοια του public policy) ενισχυτικών και υποστηρικτικών της προώθησης αποδοτικών ενεργειακών συστημάτων, κυρίως στην εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις, ανάληψη περιβαλλοντικού κόστους κ.α.).

(γ) Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης, όπως και ο λιθάνθρακας. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επαναεισαγωγή του άνθρακα ως βασικού καύσιμου μέσω της χρήσης καθαρών τεχνολογιών.

Αλλά το θέμα της τεχνολογίας και της ανάγκης για αλλαγή στις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα για την εκμετάλλευση κλασικών μορφών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο, ο λιθάνθρακας και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ετόνισαν σε ξεχωριστές παρουσιάσεις τους ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κ. Alexander Medvedev αλλά και ο πρόεδρος της Ρώσικης μονοπωλιακής εταιρείας ηλεκτρισμού κ. Anatoly Chubais.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Medvedev αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της Gazprom για την ερχόμενη 5ετία βάσει του οποίου η εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας στους τομείς παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου πρόκειται να μεταβάλλει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η Gazprom λειτουργεί και εξάγει αέριο. «Ήδη προχωρούμε στην κατασκευή τριών μεγάλων σταθμών παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μόνοι μας αλλά και σε συνεργασία με ξένους εταίρους σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της Ρωσίας δηλ. στην Σαχαλίνη στα ανατολικά και σε δύο στην Βαλτική. Εν τω μεταξύ για να αποκτήσουμε εμπειρία έχουμε αρχίσει να δραστηριοποιούμεθα στην διεθνή αγορά LNG με αγοροπωλησίες φορτίων μέσω της εμπορικής μας εταιρείας στο Λονδίνο. Έχουμε ήδη πουλήσει πέντε φορτία LNG τους τελευταίους μήνες. Για εμάς στη Gazprom το θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης της παραγωγής μας είναι ύψιστης σημασίας για αυτό το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων μας τα επόμενα χρόνια θα κατευθυνθεί προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Νέοι τρόποι μεταφοράς όπως το LNG, πιο αποτελεσματική παραγωγή και επεξεργασία αερίου και αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητάς μας, αποτελούν άμεσους στόχους, που χωρίς την χρήση προηγμένης τεχνολογίας δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Medvedev.