Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης τη συμβιβαστική πρόταση. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.

Εκκληση Χάρις για κατάπαυση του πυρός

Η Κάμαλα Χάρις έκανε νέα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών το οποίο αρχίζει σήμερα στο Σικάγο. Σύμφωνα με την Χάρις, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη: «Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να εγγυηθούμε πως θα επιστρέψουν οι όμηροι».

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς δεν καρποφορούν ως τώρα. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα αναβλήθηκαν για την Παρασκευή. Αναμένεται να γίνουν νέες συνομιλίες στο Κάιρο εντός της εβδομάδας.

Ο πόλεμος στη Γάζα απειλεί να επισκιάσει το συνέδριο των Δημοκρατικών καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μια εσωκομματική συζήτηση για τον πόλεμο στη Γάζα θα μπορούσε να υπονομεύσει την εικόνα ενότητας που επιδιώκει η ηγεσία των Δημοκρατικών. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα είναι σε κλοιό διαδηλωτών.