Εγγυήσεις για την Ζήτηση Επιθυμεί ο OPEC από τους Πελάτες του

Καθώς οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται μεταξύ 92 και 95 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, ο OPEC, το καρτέλ των κυριοτέρων πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, θα έπρεπε κανονικά να πανηγυρίζει. Η ζήτηση για πετρέλαιο διαρκώς αυξάνει και οι πωλήσεις του OPEC έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.
Του Κ.Ν.Σταμπολή
Κυρ, 18 Νοεμβρίου 2007 - 05:38

Καθώς οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται μεταξύ 92 και 95 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, ο OPEC, το καρτέλ των κυριοτέρων πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, θα έπρεπε κανονικά να πανηγυρίζει. Η ζήτηση για πετρέλαιο διαρκώς αυξάνει και οι πωλήσεις του OPEC έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Έχει υπολογισθεί ότι εφέτος τα συνολικά έσοδα των 12 χωρών μελών του Οργανισμού θα φθάσουν τα 658 δισεκ. δολάρια από 605 δισεκ. το 2006 ενώ οι προβλέψεις για του χρόνου είναι ότι τα έσοδα θα εκτιναχθούν στα 762 δισεκ. δολάρια.

Παρά τις απόλυτα θετικές αυτές προβλέψεις για τα οικονομικά του ΟPEC αρκετοί από τους εκπροσώπους του, υπουργοί πετρελαίου των χωρών μελών του, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η ζήτηση θα εξακολουθήσει ν’αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς και εάν οι υψηλές τιμές δεν έχουν ήδη αρχίσει να δρούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την ανησυχία των μελών του Οργανισμού είναι η ραγδαία μείωση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου, ενός νομίσματος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πετρέλαιο, αφού όλες οι πληρωμές γίνονται σε δολάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το δολάριο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του σε σύγκριση με το ευρώ. Υπο αυτή την άποψη η σχεδόν κατά δέκα δολάρια ετήσια μέση αύξηση της τιμής του αργού τα τελευταία πέντε χρόνια, καλύπτει μόνο ένα μέρος από τις απώλειες που προκύπτουν από την υποτίμηση του δολαρίου αλλά και απο τον πληθωρισμό.

«Οι διεθνείς τιμές είναι δυνητικά επικίνδυνες εάν κρατηθούν για λίγο ακόμη διάστημα σε αυτά τα επίπεδα», δηλώνει ο Μοhamed al Houli, υπουργός πετρελαίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την άποψη αυτή συμμερίζονται τα περισσότερα μέλη του OPEC υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των οποίων συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, την Ριάντ όπου συνέρχεται η τρίτη διεθνής συνδιάσκεψη του Οργανισμού, από την ίδρυση του πριν 47 χρόνια. Η δεύτερη τέτοια συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Καράκας το 2000. Όμως παρά το γεγονός ότι ο ΟPEC θεωρεί πολύ υψηλές τις σημερινές τιμές και ικανές να πλήξουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του, αρνείται ν’αυξήσει την παραγωγή του ώστε να βελτιωθούν τα αποθέματα στις δυτικές αγορές και να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές.

« Σήμερα δεν παρατηρείται κάποια έλλειψη πετρελαίου στην διεθνή αγορά και για αυτό δεν βλέπουμε την ανάγκη να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες .Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια απόφαση μπορούν να λάβουν μόνο οι υπουργοί και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει κατά την τρέχουσα συνδιάσκεψη. Το θέμα θα συζητηθεί στην ερχόμενη τακτική διάσκεψη του Οργανισμού, στο Αμπου Ντάμπι, τον Δεκέμβριο», δηλώνει ευθαρσώς ο γενικός γραμματέας του OPEC κ.El Badri. Τόσο ο κ.Badri όσο και άλλοι εκπρόσωποι του OPEC φοβούνται ότι μια αύξηση της παραγωγής τώρα κατά ένα η και δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως ζητούν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, μπορεί να οδηγήσει όχι απλώς σε μία μείωση των τιμών αλλά σε μια κατάρρευση όπως ακριβώς συνέβη τα τέλη της δεκαετίας του 90. Από την άλλη πλευρά οι υψηλές τιμές, στις οποίες έχουν πλέον κατά ένα τρόπο εθιστεί οι χώρες μέλη του καρτέλ, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών τους και έχουν προσφέρει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στους μονάρχες τους να εξασκήσουν μια φιλολαική οικονομική πολιτική ενισχύοντας τις παροχές προς τις φτωχότερες παραγωγικές τάξεις. Άρα έστω και εάν διαβλέπονται κίνδυνοι για την παγκόσμιο οικονομική ανάπτυξη από την επικράτηση υψηλών τιμών δεν θα είναι ο OPEC αυτός που θα πάρει την πρωτοβουλία για την μείωση τους.

Ενώ εκπρόσωποι των πετρελαικαταναλωτικών χωρών όπως ο κ. Νabuo Tanaka,εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας(ΙΕΑ) εκφράζουν ανοικτά τις ανησυχίες τους για τις υψηλές τιμές υποστηρίζοντας ότι «τυχόν επικράτηση τους για μερικούς ακόμη μήνες θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμιο οικονομία»,o OPEC πολύ εύστροφα μεταθέτει την συζήτηση στη ανάγκη για συνεχείς και υψηλές επενδύσεις που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα μέλη του ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαουδική Αραβία η οποία υλοποιεί ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα 120 δισεκ δολαρίων που στόχο έχει την αύξηση της παραγωγής της στα 12.5 δισεκ. βαρέλια την ημέρα από τα 11.5 δισεκ. της σημερινής παραγωγικής της ικανότητας. Και άλλες χώρες όπως το Ιράν,η Ινδονησία, η Αλγερία και η Λιβύη έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα προγράμματα για σημαντική αύξηση της παραγωγής τους τα οποία και προτίθενται να χρηματοδοτήσουν από ίδιους πόρους.

Αν και στην συνδιάσκεψη της Ρίαντ,η οποία ολοκληρώνεται αύριο, τα θέματα των ποσοστόσεων και των τιμών δεν συζητήθηκαν εν τούτοις τους εκπροσώπους των χωρών μελών απασχόλησε έντονα η λεπτή και ευαίσθητη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και τον μελλοντικό ρόλο του OPEC στην επίτευξη μιας ισορροπίας στην διεθνή αγορά. Το νέο μοτίβο του Οργανισμού, κάτι που έγινε απόλυτα εμφανές κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης, είναι η ανάγκη όπως από εδώ και στο εξής οι πετρελαιοεισαγωγικές χώρες να είναι σε θέση να δίδουν αυτές στον ΟPEC διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τις ετήσιες καταναλωτικές τους ανάγκες παρά να συζητούν και να θέτουν ως προϋπόθεση στις εκάστοτε συζητήσεις την ανάγκη για την «ασφάλεια ενεργειακών προμηθειών». Με άλλα λόγια ο OPEC, με όλη την ισχύ και αυτοπεποίθηση που του δίδει η ισχυρή οικονομική του θέση, θα προσπαθήσει αυτός τώρα να αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και να υπαγορεύσει τους όρους βάσει των οποίων θα κινηθεί η διεθνής αγορά πετρελαίου και κατ’ επέκταση η παγκόσμιος οικονομία.