Ανάγκη Κινήτρων για την Αναβίωση της Πυρηνικής Ενέργειας

Η αναβίωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα στην ενεργειακή βιομηχανία, υποστηρίζουν βιομηχανικοί κύκλοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των FT
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2007 - 07:55

Η αναβίωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα στην ενεργειακή βιομηχανία, υποστηρίζουν βιομηχανικοί κύκλοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των FT.

Όπως εδήλωσε ο κ. Jeffrey Immelt, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της General Electric, οι προσδοκίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων πυρηνικών σταθμών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εκτός και αν δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα στην βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να «απεξαρτηθεί» από τα ορυκτά καύσιμα. Η μόνη κίνηση της κυβέρνησης, η οποία θα ωθούσε τη βιομηχανία προς την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, κατά τον κ. Immelt, είναι η επιβολή ενός αρκετά υψηλού φόρου εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την ευρεία εισαγωγή των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλείας και για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Αλλά σύμφωνα με τον Immelt, μόλις 5- 10 από τις 30 υπό αξιολόγηση προτάσεις για τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιβιώσουν, εκτός και αν ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα επιβληθεί στην ενεργειακή βιομηχανία.

Εξάλλου, ο κ. Samuel Bodman, ο υπουργός ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στο World Energy Forum στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται όχι 30, αλλά 130 ή 230 νέους πυρηνικούς σταθμούς. Η βασική συνιστώσα που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, κατά τον Bodman, είναι η δυνατότητα επίτευξης του διττού στόχου της αλματώδους αύξησης της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και της ταυτόχρονης προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Immelt τόνισε, ότι η κατασκευή των όποιων νέων πυρηνικών σταθμών μπορεί να μην είναι καν αρκετή για το αντιστάθμισμα του κλεισίματος των πεπαλαιωμένων υπαρχόντων σταθμών. Σήμερα, στις ΗΠΑ περίπου το 19% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από πυρηνική ενέργεια. Για να διατηρηθεί το αν λόγω ποσοστό, τα σχέδια για τη δημιουργία νέων σταθμών πρέπει να προχωρήσουν.

Χωρίς τα οικονομικά κίνητρα, ολοκλήρωσε ο κ. Immelt, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μάλλον θα προτιμούσαν να επενδύουν στο φυσικό αέριο και την αιολική ενέργεια, επενδύσεις οι οποίες είναι πιο φτηνές και δεν απαιτούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης. Συνεπώς, η μόνη διέξοδος είναι η επιβολή μιας σημαντικής τιμής στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, κατά προτίμηση μέσω ενός συστήματος εμπορίας ρύπων αλλά και η ευρεία χρήση φοροαπαλλαγών.