Πλησιάζει στο Ζενίθ η Διεθνής Παραγωγή Αργού Πετρελαίου

Aυξημένος αριθμός κορυφαίων παραγόντων από το χώρο του πετρελαίου έχει αρχίσει να υποστηρίζει μία ιδέα που επί καιρό παρέμενε στο περιθώριο: ότι ο κόσμος προσεγγίζει ένα πρακτικό όριο στον αριθμό των βαρελιών αργού που διοχετεύεται καθημερινά στην αγορά.
NAYTEMΠΟΡΙΚΗ
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2007 - 00:41
Aυξημένος αριθμός κορυφαίων παραγόντων από το χώρο του πετρελαίου έχει αρχίσει να υποστηρίζει μία ιδέα που επί καιρό παρέμενε στο περιθώριο: ότι ο κόσμος προσεγγίζει ένα πρακτικό όριο στον αριθμό των βαρελιών αργού που διοχετεύεται καθημερινά στην αγορά.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι, παρά την ολοένα και μεγαλύτερη «δίψα» για πετρέλαιο, οι παραγωγοί είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν το όριο αυτό ακόμη και το 2012. Αυτό το όριο - το οποίο από ορισμένους εκτιμάται στα 100 εκ. βαρέλια ημερησίως - υπολείπεται κατά πολύ των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση τις προσεχείς δεκαετίες. Η σημερινή παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 85 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Σίγουρα, ο κόσμος δεν θα παρουσιάσει έλλειψη σε πετρέλαιο τουλάχιστον σύντομα. Αλλωστε, ειδικοί σε θέματα ενέργειας αναμένουν ότι οι υψηλές τιμές θα επιταχύνουν την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών καυσίμων και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Αυξάνονται όμως οι ενδείξεις ότι η παραγωγή αργού ίσως να φθάσει στο απόγειό της προτού οι καινοτομίες επεκταθούν σε ευρεία κλίμακα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σίγουρα σε μία περίοδο σηματοδοτούμενη από ανεπαρκή προσφορά πετρελαίου, υψηλές τιμές και έντονο ανταγωνισμό στην αγορά καυσίμων.

Η εμφάνιση αυτού του ανώτατου ορίου στην παραγωγή θα μπορούσε να σημάνει μία κορυφαία αλλαγή στον ενεργειακό κόσμο. Οι παραδοσιακοί οπαδοί αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σύντομα θα κορυφωθεί επειδή σχεδόν το ήμισυ του διαθέσιμου πετρελαίου έχει ήδη διοχετευθεί στις αγορές.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ενστερνίζονται την παραπάνω θεωρία για διαφορετικούς λόγους: περιορισμένη πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές, αυξανόμενο κόστος και δυσκολίες σε γεωλογικό επίπεδο.

Ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών) προβλέπουν όρια στην παραγωγή. Ο πρόεδρος της Libya National Oil Corp. δήλωσε πρόσφατα ότι ο κόσμος θα δυσκολευθεί να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από τα 100 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί ή εξοπλισμός για την αύξηση της παραγωγής αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Πολύ περισσότερο, προσέθεσε, τα νέα κοιτάσματα είναι μικρότερο και πολύ πιο δύσκολο να αξιοποιηθούν.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 20/11/2007)