O ΟΠΕΚ και το Δολάριο

Το κυρίαρχο αρσενικό σε μια αγέλη λιονταριών έχει μια άνετη ζωή -εφόσον δεν δείχνει καμία αδυναμία. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται επί μακρόν σε αντίστοιχη θέση, όμως η εντεινόμενη εξασθένηση του δολαρίου δημιουργεί τον κίνδυνο ότι ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του και θα απομακρυνθεί από το κυρίαρχο νόμισμα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2007 - 01:36


Το κυρίαρχο αρσενικό σε μια αγέλη λιονταριών έχει μια άνετη ζωή -εφόσον δεν δείχνει καμία αδυναμία. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται επί μακρόν σε αντίστοιχη θέση, όμως η εντεινόμενη εξασθένηση του δολαρίου δημιουργεί τον κίνδυνο ότι ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του και θα απομακρυνθεί από το κυρίαρχο νόμισμα. Σχόλια από τον ΟΠΕΚ και τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, υποδεικνύουν ότι τα υπόλοιπα λιοντάρια είναι ανήσυχα.


Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ συζήτησαν για το εξασθενημένο δολάριο κατά τη σύνοδο του οργανισμού το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να κάνουν, το ένα ασήμαντο και το άλλο πολύ σημαντικό.


Η πρώτη επιλογή, το να αποτιμούν το πετρέλαιο με βάση ένα καλάθι νομισμάτων κι όχι το δολάριο, έχει ελάχιστη σημασία. Ολες οι χώρες εν τέλει πληρώνουν για πετρέλαιο στο δικό τους νόμισμα -η Ιαπωνία σε γεν, η Ινδία σε ρούπιες, οι ΗΠΑ σε δολάρια- ανεξάρτητα από το νόμισμα στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. Η αποτίμηση σε ευρώ, για παράδειγμα, μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη στο δολάριο, αλλά δεν θα έχει άλλο αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου. Επομένως, μια τέτοια επιλογή θα είχε αντίκρισμα σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, οι οποίες δεν έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.


Πιο σοβαρές θα ήταν οι συνέπειες αν επιμέρους μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Κατάρ, εγκατέλειπαν ή ανατιμούσαν τη σύνδεση του νομίσματός τους με το δολάριο.


Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν προσφέρει άνθηση σε αυτές τις οικονομίες, όμως, λόγω της σύνδεσης των νομισμάτων τους με το δολάριο, βιώνουν τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων ωσάν δικές τους.


Το αποτέλεσμα είναι ταχύτατη αύξηση του πληθωρισμού. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πληθωρισμός τρέχει με 10%, ενώ τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά.


Η ανατίμηση του νομίσματος είναι ένας φθηνότερος και απλούστερος τρόπος να αναπροσαρμοστεί κανείς στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παρά στον πληθωρισμό. Μακροπρόθεσμα, όλοι θα ωφεληθούν αν οι εξαγωγείς πετρελαίου ανατιμήσουν τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου, δεδομένης της πίεσης, όμως, που υφίσταται το τελευταίο, τώρα θα ήταν η χειρότερη δυνατή στιγμή. Αν είναι δυνατόν, οι εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να ενεργήσουν σταδιακά.


Τα εκατοντάδες δισ. δολάρια σε κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους που διακρατούν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, και οι οποίοι θα χάσουν σε αξία αν τα νομίσματα του Κόλπου ανατιμηθούν, είναι ένα αντικίνητρο. Ωστόσο, κάποιες χώρες ίσως πουλήσουν τα αμερικανικά ομόλογα και ανατιμήσουν πρώτες. Οσοι πουλήσουν τελευταίοι θα χάσουν και τα περισσότερα.